Yleistä

Miten eteeriset öljyt annostellaan oikein?

Aromahoidoissa ja aromaterapiassa annostelu tapahtuu prosenteissa. Prosenttiosuus tarkoittaa eteerisen öljyn tippojen lukumäärän suhdetta perusöljyyn (esim. manteliöljyyn), kylpylisäaineeseen (esim. neutraaliin pesu- tai suihkugeeliin) tai hydrolaatilla tehtyyn laimennukseen.

Annostelusuositus aromahoidon yhteydessä perustuu tunnettuun Arndt-Schulzen (ASR) sääntöön. Tämän säännön mukaan heikot ärsykkeet sytyttävät elämän energian ja voimakkaat ärsykkeet kumoavat sen.

Esimerkkinä voidaan käyttää esim. seuraavaa: 2 tippaa eteeristä öljyä 10 ml kasviöljyyn sekoitettuna vastaa 1 %:sta sekoitusta.

Jos luet ohjeessa, että eteerisen öljyn käyttöä (kotikäytössä) suositellaan 1 %:n annoksena, voit turvautua yllä mainittuun esimerkkiin. Mietona annoksena pidetään 0,5 – 1 % sekoitusta, keskivahvana annoksena 1 – 2 % ja vahvana annoksena 2 – 3 %.

Kotona tehdyissä aromasovellutuksissa sekä yleisesti kotikäytössä eteeriset öljyt annostellaan aina miedoiksi, maksimissaan 3%. Vahvempia sekoituksia käytetään vain ammattimaisessa ja lääketieteellisessä aromaterapiassa.

Miten valitsen oikean vahvuuden?

Sekoituksen tulisi aina olla hyvän tuoksuinen, ihoystävällinen, tarvetta vastaava sekä sopiva käyttäjän henkiseen ja fyysiseen kuntoon.

Mieto annostus (maks. 1 %) – laaja-alainen käyttö iholla:

 • päivittäinen ihonhoito
 • laaja-alainen käyttö ja käyttö pidemmäksi ajaksi
 • hento, arka, ohut ja helposti punottava iho
 • käyttö limakalvoilla (esim. suun ja ikenien hoito)
 • vastustusjärjestelmän vahvistaminen
 • psyykkisen terveyden tukeminen (esim. pelot, stressi, suru)
 • lapset, raskaana olevat, seniorit sekä psyykkisesti epävakaat ihmiset

Keskivahva annostus (1 – 2 %) paikallinen käyttö iholla:

 • esim. hieronta niskan tai rintakehän alueella (esim. lihasjännitys)
 • hierontaöljyt
 • huoneilman suihkeet ja sprayt
 • suihkugeelit ja kylpytuotteet aikuisille

Vahva annostus (2 – 3 %) paikalliseen, pienimuotoiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön iholla:

Vahvaa annosta käytetään vain ammattimaisen, lääketieteellisen aromaterapian yhteydessä. Kotikäyttöön riittää aina mieto tai keskivahva annostelu. Kotikäytössä vain harvoissa tapauksissa annostelun tulisi ylittää 2 %, kuten esim. roll-oneiden valmistuksessa, joita käytetään vain rullattuna pulssipisteisiin tai korvan taakse.

Eteeristen öljyjen annostelu vauvoille ja lapsille

Annosteltaessa eteerisiä öljyjä vauvoille ja lapsille on oltava hyvin huolellinen ja eteeristen öljyjen valinnan merkitys on suuri:

Alle 1-vuotiaille vauvoille en itse suosittele eteerisiä öljyjä ollenkaan. Vaikka monet vanhemmat tarkoittavat vain hyvää ja jotkut öljyjen myyjät vakuuttavat vauvojen “tarvitsevan” öljyjä, olen sitä mieltä, että luomulaatuinen manteliöljy ja ruusuhydrolaatti riittävät täysin vauvan päivittäiseen ihonhoitoon.

Vauvojen, pienten ja alle 6-vuotiaiden lasten kanssa tulee käyttää eteerisiä öljyjä varoen (älä käytä laajamittaisia sovelluksia eteeristen öljyjen kanssa, kuten esim. vartaloöljyssä). Öljyn valinta on ratkaisevan tärkeää.

Vauvoille ja pienille lapsille ei voi annostella kuin aikuisille. Heille annostelun tulisi olla enintään 0,5%, eli: 1 tippa eteeristä öljyä sekoitetaan 10 ml:aan luonnollista kasviöljyä.

6–10-vuotiaille lapsille voit puolittaa aikuisten annoksen. Huomaa kuitenkin, että kaikki eteeriset öljyt eivät sovi lapsille (esim. piparminttu).

Tuoksuvia DIY-hetkiä toivottaen,

Päivi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *