Aromaterapia

Olipa kiva että löysit aromaterapiasivuni!

Suomessa aromaterapia oli vielä 10 vuotta sitten aika tuntematon hoitomuoto mutta Keski-Euroopassa jo hyvin tunnettu vaihtoehtohoito. Aasiassa matkustavat tunsivat aromaterapian erilaisista hoidoista ja sitruunaruohon tuoksu on jokaiselle siellä matkustavalle tuttu juttu. Noin 8 vuotta sitten aloin puhua Suomessa julkisesti hajuaistin merkityksestä ja luonnollisista tuoksuista, eteerisistä öljyistä. Muistan, kuinka silloin monet nauroivat puheilleni. Vuosien myötä koulutin suuren joukon aromaneuvojia, aromaterapeutteja eri puolella Suomea ja nyt aromaterapia on Suomessa jo käsite. Perustin Suomen Aromafoorumi ry:n kertomaan turvallisesta aromaterapiasta. On ollut ilo nähdä, kuinka sanomani on levinnyt Suomessa. Jännityksellä odotan, miltä tulevaisuus näyttää.

Hajuaistin merkitys ihmiselle on suunnattoman suuri, voisi sanoa, että se on jopa aisteistamme tärkein. Hajuaisti on aisteista vähiten tutkittu mutta asia on muuttunut viime vuosien aikana, kun on huomattu, kuinka suuri merkitys sillä on ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. 

Aromaterapia on monipuolinen hoitomuoto, joka perustuu ihmiselämään kokonaisuutena. Eteerisiä öljyjä on käytetty jo tuhansia vuosia itämaisissa hoidoissa ja ne ovat tärkeä osa myös kiinalaista sekä intialaista lääketiedettä sekä tukevia hoitomenetelmiä.

Aromaterapiassa pyritään ihmisen mielen, psyyken ja kehon tasapainoon. Jo tuoksulyhdyn merkitys on suuri, kunhan muistaa, että aromaterapiassa käytetään vain 100 % aitoja, eteerisiä öljyjä. Tämän päivän allergioista voidaan sanoa, että noin 80 % allergioista johtuu synteettisistä aineista sekä aineosista, jotka valitettavasti ovat suuri osa nykyelämää.

Aromaterapiahoidoissa käytetään puhtaiseen kasviöljyihin sekoitettuja, ilman kemiallisia aineita tuotettuja, aitoja eteerisiä öljyjä. Ne ovat kasvien tuottamia sekä tuoksuvia että haihtuvia öljyjä, joita saadaan hedelmistä, puista ja kasveista. Öljyt imeytyvät aromahieronnassa elimistöön ja vaikuttavat mieleen hajuaistin välityksellä.

Eteeriset öljyt lievittävät kipua sekä kouristuksia, alentavat tai nostavat verenpainetta, poistavat nestettä ja tulehduksia sekä kiihdyttävät aineenvaihduntaa jne. Eteeriset öljyt lämmittävät tai viilentävät ja niitä käytetään tehokkaasti myös stressin ja unettomuuden hoidossa. Parhaan tuloksen aromaterapiasta saa ennaltaehkäisevänä hoitona.

Aromaterapiaa käytetään myös ihon ja hiusten hoitoon, siivouksessa sekä desinfioinnissa, unohtamatta myös eläinten hoitoa! Kotimaassani Itävallassa aromaterapiaa käytetään  vaihtoehtoisena hoitomuotona sairaaloissa ja hoivakodeissa. Aromaterapiaa voidaan käyttää syntymästä saattohoitoon asti. 

Esitelmöin aromaterapiasta Itävallassa mm. kouluissa, lastentarhoissa, apteekeissa sekä lääkäreiden vastaanotoilla sekä firmoissa (esim. feeling GmbH:lle, Schwarzkopf-Akademiassa ja apteekeissa sekä hoivakodeissa).

Opetan aromaterapiaa hoitohenkilökunnalle ja kaikille siitä kiinnostuneille ja kahdenkymmenen vuoden kokemuksella allekirjoitan aromaterapian tehokkuuden. 

Oma vastaanottoni käsittää sekä aromahoidot, neuvonnat että tuotteiden myynnin, samoin kuin Air Design-konseptejen suunnittelun (mm. Ameis Apotheke Wien, Bundy & Bundy, Suomen Wienin Suurlähetystö, Weingut Thallern jne.) ja toteutuksen eri alojen yrityksille tai esim. hotelleille. Suomessa vastaan Itävaltalaisen yrityksen feeling GmbH aromaneuvojien jatkokoulutuksesta ja heidän työnsä edistämisestä.

Teen myös yhteistyötä lääkäreiden ja apteekkejen kanssa, toimien heillä konsulttina ja auttamassa tuotteiden ja reseptejen valmistustuksessa sekä kouluttamassa henkilökuntaa.

Oman päivätyöni lisäksi olen toiminut hallituksen jäsenenä Itävallan aromapraktikoiden ammattijärjestössä VAGA (Vereinigung für Aromapflege und gewerbliche AromapraktikerInnen, www.aromapraktiker.eu) vuosina 2009-2022, vastannut kansainvälisistä kongresseista Itävallassa ja yhdistyksen kansainvälisistä suhteista. Liikun edelleen päivittäin aromaterapian kansainvälisellä parketilla, vaihtaen kuulumisia ja kokemuksia kollegoiden kanssa.

Olin 2018-2019 mukana kehittämässä ja perustamassa Suomen Aromafoorumi ry.:tä ja tuen edelleen heidän toimintaansa. Olen sitä mieltä, että Suomi tarvitsee aromaterapian ammattilaisia ja öljyfirmoista riippumattomat koulutukset ovat asiassa A ja O. Aromaterapia ei koskan saisi lähteä eteeristen öljyjen myynnistä ja mainostuksesta vaan itse asiasta. Eteeriset öljyt ja luonnolliset kasviöljyt ovat aromaihmisen jokapäiväisiä työvälineitä mutta kaikki lähtee teorian osaamisesta ja käytännön kokemuksista. Pelkkä teoria ei riitä, tarvitaan paljon omaa kokemusta asiakastyöstä. Vasta koulutus, säännölliset jatkokoulutukset ja rautainen kokemus itse työstä tekee aromaterapian ammattilaisen.

Jos aromaterapia Sinusta kuullostaa utopialta, kuori mandariini tai appelsiini ja laita kuoret lämpimän patterin päälle ja odota muutama minuutti kunnes tunnet tuoksun. Hymy nousee huulille ja tulee iloinen, hyvä olo – sitä aromaterapia on… ENJOY, TAKE THE MOMENT!

Jatka lukemista täällä: Aromaterapian ABC – Aromainsel.fi

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä e-maililla (paeivi@aromainsel.com) tai täytä yhteydenottolomake.