Yleistä

Tunnetko Litseaöljyn?

Valmistelen esitelmääni tulevaan Botanica2024-aromaterapian maailmanlaajuiseen kongressiin, joka pyörähtää virtuaalisena kongressina käyntiin 17. toukokuuta 2024.

Botanica2024 on seitsemäs vuosikerta kansainvälisestä konferenssisarjasta, joka esittelee kliinisen aromaterapian ja siihen liittyvän fytoaromaterapian huippuosaamista. Kongressi kokoaa yhteen tutkijat, aromaterapeutit, kasvitieteilijät, terveydenhuollon ammattilaiset, aromaattisten ja lääkekasvien viljelijät, tislaajat ja toimittajat ympäri maailmaa kolmeksi kokonaiseksi päiväksi. Botanica on todellinen MUST ATTEND-viikonloppu, jos jatkokoulutus aromaterapiassa kansainvälisellä huipputasolla kiinnostaa Sinua.

Minulla on suuri ilo ja kunnia puhua tämän vuoden Botanicassa ja koska kongressin aiheena on sitrukset, olen valinnut aiheekseni kaamosmasennuksen Suomessa ja miten sitrusöljyillä voidaan vaikuttaa tänä aikana ihmisten mielialaan ja terveyteen.

Jotta ajatus kulkee ja työ etenee, olen tiputtanut diffuuseriin greippiä ja Litsea cubeba-öljyä. Tunnetko Litsea cubeba (Lour.) eli May Chang-öljyn?

Tämä eteerinen öljy saattaa olla monelle vielä tuntematon eteerinen öljy. Se kuuluu eteerisiin öljyinen, joissa on korkea sitraalipitoisuus. Tällaisia eteerisiä öljyjä ovat mm. sitruunamelissa, sitruunaruoho, sitronella, sitruunamyrtti, sitruunaverbena ja eukalyptus staigeriana. Litsea cubeba kuuluu laakerikasveihin ja se tuotetaan tislaamalla hedelmistä.

Litsea cubeba voi tukea Sinua mahdollisten sieni-infektioiden hoidossa ja se on hyödyllinen vaihtoehto aroma-apteekissasi kun virussairaudet uhkaavat ja jylläävät. Sitä käytetään mielellään myös peittämään pahoja hajuja, esim. käymälöissä, sairaaloissa tai esim. savun hajun poistamiseen. Itse käytän Litsea cubebaa mielellään pesukoneessa sekoitettuna etikkaan huuhteluaineen sijasta. Käyttö on todella helppoa, ostan litran pullon halpaa etikkaa ja tiputan pulloon 30-60 tippaa Litseaa. Pulloa ravistetaan ennen käyttöä ja huuhteluaineen sijaan tiputan ison korkillisen sekoitusta pesukoneeseen.

Litseaa voidaan myös käyttää vaihtoehtona (kalliimpien öljyjen) mm. sitruunamelissan ja ruusun sijaan. Eläintutkimukset Kiinassa 1980-luvulla osoittivat Litsea cubeban vaikuttavan sydänrytmiä säätelevästi.

Litsea cubeban sitraaliaineosat nostavat silmän painetta eikä sitä suositella käyttöön (kuten ei muitakaan sitraalipitoisia eteerisiä öljyjä) jos henkilö sairastaa glaukoomaa. Käytettäessä Litsea cubebaa iholla, sen pitäisi aina olla tuoretta. Hapettunut Litseaöljy voi ärsyttää ihoa voimakkaastikin tai aiheuttaa allergisen reaktion iholla. Herkille ihmisille, vauvoille ja pienille lapsille tai kuivalle iholle en suosittele tätä eteeristä öljyä käytettäväksi iholla.

Tuoksulyhdyssä Litsea cubeba piristää sekä mieltä, että ilmapiiriä. Se herättelee ajatukset ja saa iloiseksi, varsinkin kun sekoitat siihen hieman greipin eteeristä öljyä (Citrus paradisi x Macfayden, J.).

Litsea cubeban tuoksu on hyvin voimakas eli tämänkin eteerisen öljyn kanssa pätee: “vähemmän on enemmän“.

Tuoksuvia hetkiä, tapaamisiin Botanicassa,

Päivi