Yleistä

Tee itse oma Earl Grey-teesi

Tiesitkö, että englantilaisten rakastama Earl Grey-tee on itse asiassa aromaterapiaklassikko? Se johtuu siitä, että Earl Grey-tee tuoksutetaan ja aromatisoidaan bergamottiöljyllä (Citrus x bergamia).

Earl Charles Greyn kerrotaan tuoneen tämän suositun teesekoituksen vuonna 1830 Kiinan matkaltaan kotiin Englantiin. Hyvin pian siitä tulikin Englannin ehkä tunnetuin tee. Bergamotti on eteeristen öljyjen perheessa SE valontuoja – varsinkin pimeänä vuodenaikana se tuo valoa ja piristystä matalaan mielialaan. Bergamotin antibakteerisesta vaikutuksesta on myös tieteellistä tutkimusta, sen sanotaan tuovan helpotusta vilustumissairauksissa kuten myös virtsarakon tulehduksessa. Bergamottiöljy on lääketieteellisessä aromaterapiassa hyvin arvostettu myös kun hoidetaan burn out-sairastuneita tai pelkotiloista kärsiviä potilaita. Ja kaikki parfyymien ystävät tietävät, että Kölnisch Wasser-tuoksun yksi tärkeimmistä tuoksukomponenteista on bergamottiöljy!

Bergamottiöljy sisältää ns. furokumariineja, jotka nostavat ihon valoherkkyyttä. Siksi sitä ei iholla käytettynä kesällä suositella kuin iltaisin (käytettynä after sun-tuotteissa se tuo rusketuksen kauniisti esille mutta kannattaa muistaa, että se myös houkuttelee kesäiltana hyttysiä!).

Bergamottiöljy tuotetaan puristamalla bergamotin kuorista ja 1 kg bergamottiöljyn tuottamiseen tarvitaan noin 200 kg bergamotin kuoria. Valitettavasti suurin osa markkinoilla myytävistä Earl Grey-teelaaduista on aromatisoitu synteettisellä bergamottiöljyllä – sitäkin suurempi syy, tehdä itse oma, luonnollinen Earl Grey-tee kotiin!

Valmistaaksesi oman Earl Grey teesi tarvitset noin 50 g teelehtiä, 10 tippaa luomulaatuista bergamottiöljyä ja lasipurkin. Täytä purkki teelehdillä ja tiputa bergamottiöljy lehdille. Sulje lasipurkki ja anna sen seistä noin 2 viikkoa kaapissa, muista kuitenkin käydä ravistamassa purkkia kerran päivässä. Kahden viikon kuluttua voit avata purkin ja pääset ihastelemaan taivaallista tuoksua ja keittämään itsellesi ensimmäisen oman Earl Greysi! Take the moment!

Fotocredit: Klaus Reger

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *