Yleistä

Metsäkylpyyn!

Miksi metsä tekee meille niin hyvää?

Kun kävelet metsässä, hengität aineosia nimeltään limoneeni ja pineeni. Nämä terpeenit ja terpeeniyhdisteet kommunikoivat  immuunijärjestelmämme kanssa ja vaikuttavat myönteisesti psyykkiseen sekä fyysiseeen terveyteemme.  Terpeenejen hajuärsykkeet työstävät aivojemme limbistä järjestelmää mm. vapauttamaan hormoneja.

Havupuiden eteeriset öljyt sisältävät erityisen suuren määrän terpeenejä. Niillä on virkistävä ja ilmaa puhdistava vaikutus ja ne tekevät hyvää hengityselimillemme, edistäen näin terveyttämme. Metsässä kävely ja oleilu ovat siis aromaterpiaa yksinkertaisimmillaan!

Terpeenien pitoisuus metsässä on voimakkaimmillaan heinä- ja elokuussa. Niitä on aina metsäilmassa mutta talvella siis vähemmän. Metsään kannattaa mennä minä tahansa vuodenaikana ja kaikissa sääolosuhteissa. Kävellessä metsässä huomaat hyvin nopeasti, kuinka hengitys tasoittuu, hengität syvempään ja mielentilasi kohoaa.

Jos Sinulla ei ole mahdollisuutta mennä metsään, voit koska tahansa tuoda metsän kotiin – omien neljän seinän sisälle! Voit käyttää metsästä saatavia luonnollisia eteerisiä öljyjä kotona tuoksulyhdyssä tai diffuuserissa tai laimentaa niitä kasviöljyyn ja käyttää esim. kylpyammeessa tai jalkakylpynä. Voit myös tuoksuttaa esim. autosi metsätuoksuilla – ne pitävät huolta keskittymiskyvystä ja pirteydestä autoa ajaessa.

Voit hyvin yksinkertaisesti suorittaa metsäkylpyjä myös kotona!

Tutustu näihin eteerisiin öljyihin:

  1. Hopeakuusi  / Saksanpihta – Abies alba
  2. Metsäkuusi – Picea abies
  3. Mänty – Pinus sylvestris
  4. Palsamipihta – Abies balsamea
  5. Sembramänty – Pinus cembra
  6. Sypressi – Cupressus sempervirens

Keveyttä ja pirteyttä voit lisätä esim. sitruunaöljyllä (Citrus limon), sitruunamyrtillä (Backhausia citriodora) tai eukalyptuksella (Eukalyptus staigeriana tai radiata, aikuisille myös eukalyptus globulus). Jotkut pitävät muutamasta tipasta limettiä (Citrus aurantiifolia).

Tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin tiputetaan veteen 4-10 tippaa eteerisiä öljyjä, riippuen tilan koosta ja siitä, onko paikalla vauvoja, pieniä lapsia tai kotieläimiä. Silloin käytät maksimissaan 2-4 tippaa, riippuen öljyn tuoksun vahvuudesta.

Jos haluat käyttää metsän eteerisiä öljyjä keholla, voit laimentaa ne kasviöljyyn ja sivellä öljyn esim. jalkapohjiin ennen nukkumaan menoa. Ota 50 ml tyhjä, puhdas lasipullo, täytä se luonnollisella kasviöljyllä (esim. manteliöljy) ja tiputa öljyyn 5-10 tippaa eteerisiä öljyjä. Jos teet sekoituksen lapsille, puolita eteeristen öljyjen määrä. Alle 6 kk ikäisille vauvoille ei suositella eteeristen öljyjen käyttöä, tässä tapauksessa ota yhteys aromaterapian ammattilaiseen.

Metsässä kasvaa karhunsammal,
käenkaali ja kukonkuusi,
ketunleipä ja variksenmarja.
Kun kissankello lyö puoli kuusi,
niin harakankello lyö kaksitoista.
Kurjenpolvi ei siedä moista;
se kissankäpälää tanssittaa
                                     ja tanssittaa
                                     ja tanssittaa.
Silloin leijonankita aukeaa 
ja tähti metsään putoaa.
Pia Perkiö

Valokuvat: Canva Pro

MAINOS : Blogi sisältää maksuttomia linkkejä laadukkaisiin luonnontuotteisiin. Tällaisten linkkien kautta ostaminen edistää tämän blogin laadukkaita ja tutkimuksiin sekä kokemuksiin perustuvia lukijalle ilmaisia tietoja ja kirjoituksia – kirjoittaja saa kussakin tapauksessa pienen palkkion, mutta asiakkaille ei tästä aiheudu lisäkustannuksia. Kiitos!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *