Yleistä

Safroli eteerisissä öljyissä – Sveitsistä kuuluu

Saksankielisellä alueella on nähty viime päivinä useita lööppejä safrolin vaikutuksesta eteerisissä öljyissä. Sveitsiläinen laboratorio julkisti tutkimuksen “Krebserzeugendes Safrol in ätherischen Ölen“, suomeksi käännettynä “syöpää aiheuttava safroli eteerisissä öljyissä”.

Ennekuin lööpit räjähtävät käsiin Suomessakin, on ehkä hyvä kurkistaa verhon taakse ja rauhoittaa aromaterapian ja eteeristen öljyjen ammatikseen käyttävän, sekä tavallisen kuluttajan mieltä.

Artikkeli varoittaa erityisesti kanelista, muskattipähkinästä ja Ho-puun lehdistä saatavista öljyistä. Artikkeli löi lujat aallot ja sen vuoksi Sveitsissä kanelin eteerisitä öljyä vedetään pois myynnistä.

Kriittinen lukija kiinnittää heti katseensa „puuttuviin tietoihin“ tässä artikkelissa. Kanelin kohdalla ei mainita, mikä kanelipuu on kysessä – on olemassa erilaisia Cinnamomum-puita ja eri kaneliöljyjä, riippuen siitä, mistä kanelin osasta öljy tuotetaan. Ho-puu tunnetaan mietona eteerisenä öljynä, sitä suositellaan talvikuukausina myös lapsille ja herkille ihmisille. Ho-puun lehdistä tislattava öljy saattaa sisältää jäännöksiä safrolista mutta pääasiassa, jopa 90 % sen aineosista on linaloolia, joka on tieteellisesti tutkittu aineosa, mikä itse asiassa vaikuttaa kehossa kasvaimenvastaisesti.

Ei ole kauaa siitä, kun EU:ssa säädettiin uudet lait allergeeneille etiketteihin ((EU) 2023/1545). Kaikki tietoisesti ja tunnollisesti työtä tekevät eteeristen öljyjen myyjät huolehtivat siitä, että allergeenit

ovat näkyvissä sekä eteeristen öljyjen, että luonnonkosmetiikan tuotteiden etiketeissä.

Artikelissa kirjoitetaan safrolin vaarasta ihmisille, jotka nauttivat päivittäin sisäisesti pari tippaa eteeristä öljyä (joka sisältää safrolia).

Hyvin koulutetut aroma-alan ihmiset eivät suosittele eteeristen öljyjen sisäistä käyttöä ollenkaan – se kuuluu pelkästään lääketieteellisen aromaterapian ja hyvin kokeneiden aromaterapeuttejen ja aromapraktikoiden työhön. Heistä kukaan ei ylipäätään suosittelisi kenellekään sisäiseen käyttöön eteerisiä öljyjä, jotka sisältävät fenyylipropaaneita. Tiedän, että Suomessakin on koulukuntia, jotka puhuvat oregaanon eteerisen öljyn päivittäisen sisäisen käytön hyödyistä – se on erittäin vaarallista ja nimenomaan tästä pitäisi mielestäni lööppejen kirjoittaa.

Kun eteerisiä öljyjä käytetään ja annostellaan oikein, olipa kyseessä käyttö laimennettuna kasviöljyihin iholla tai haistellen pullon korkista, niiden aineosien määrä veressä ja maksassa ovat niin pienet, ettei vaaratekijöistä voida oikeastaan edes puhua. Ja jos kerran niistä varoitetaan, pitäisi mielestäni samaan hengenvetoon varoittaa kaikkien mineraalipohjaisten kosmetiikkatuotteiden käytöstä, koska myös niiden aineosat pääsevät verenkiertoon ja maksaan ja niiden terveydellisistä haitoista kehossa voisi kirjoittaa kirjan…

Minusta olisi kiva lukea lööppejä, joissa kerrotaan eteeristen öljyjen aineosien tutkitusta kasvaimenvastaisesta vaikutuksesta. Mainitsin ylempänä jo linaloolin mutta lista on paljon pidempi. Siihen voidaan liittää 1,8-sineoli, terpineoli-4, geranioli, mentoli, sitronelloli jne. ja niitä sisältävistä eteerisistä öljyistä voitaisiin mainita esim. ruusugeranianöljy, teepuuöljy, Ho-puun öljyt, kaneliöljy (cinnamomum zeylanicum), bergamotti jne.

Aromaterapia ja kokonaisvaltainen itsensä ja muiden hoitaminen eteerisillä öljyillä on yksi asia mutta ilman biokemian tuntemusta ja yksittäisten aineosien tieteellistä tutkimusta ollaan „asiasta puhumisen tasolla“. Tieteelliset tutkimukset ovat olennainen osa aromaterapiaa ja eteeristen öljyjen vaikutusta, tehdäänpä niillä hyvää itselle kotona tai ammatillisesti hoitotyössä.

Eli rauha maahan – joululeivonnaisissa ja talven vartalo- sekä hierontaöljyissä ei tarvitse jättää kaneliöljyä tai Ho-puun lehtiöljyä pois reseptistä. Oikein annosteltuna ne tekevät hyvää keholle, mielelle ja sielulle.

Lähde: Willkommen beim Kantonalen Laboratorium – Krebserzeugendes Safrol in ätherischen Ölen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *