Yleistä

Hajuaisti on ainutlaatuinen

Ei ole tilaa, esinettä eikä ihmistä ilman tuoksua.

Tuoksuilla on pääsy mieleemme, sydämeemme ja sieluumme. Ne voivat myös vaikuttaa moniin kehomme elimiin ja järjestelmiin. Tuoksujen pääsy sieluumme tapahtuu nenän kautta.

Tuoksut kätkevät muistojen rikkauden, opitut varoitukset, vihjeet ja kiusaukset. Hajuaisti on ihmisen vanhin aisti ja todella ainutlaatuinen. Vasta viime vuosina hajuaistin tutkimus on todella saanut “tulta peliin”. Onneksi, sillä ilman hajuaistia emme elä pitkään…

Ihmisen hajuhermo uusiutuu nopeasti, se tiedetään jo pitkään. Mutta vasta viime vuosina on saatu selville, että joissain neurologisissa sairauksissa, esim. Parkinsonissa ja Alzheimerin taudissa, taudin ennakko-oire voi olla hajuaistin heikkeneminen tai katoaminen. Tällaisessa tilanteessa hajuaistin harjoittaminen eikä hajuhermon uusiutuminen valitettavasti tuo parannusta sairauteen. Koronavuosien jälkeen tiedetään, että juuri esim. koronan, tai jonkun muun hengitysteiden infektion, aikaansaamaa hajuaistin heikkenemistä voidaan “parantaa” hajuaistia harjoittamalla. Kollegani Ingrid Karnerin (AROMA-SNIFFIN’ Riechtraining nach Blöchl & Karner®) kanssa kehitimme jo vuosia sitten aroma-sniffin-ohjelman, joka on nimenomaan tarkoitettu hajuaistin ammattimaiseen harjoittamiseen aidoilla, puhtailla eteerisillä öljyillä. Omat vuosien kokemukset tästä osoittavat, että esim. koronan jälkeisen hajuaistin heikkenemisen työstäminen kestää asiakkaasta ja tapauksesta riippuen 3-9 kuukautta.

Suomessakin tutkimus on nyt herännyt hajuaistista ja sen tutkinnasta. Voit käydä kuuntelemassa podcastin Yle.fi: sivuilla:

https://areena.yle.fi/podcastit/1-63155364

Nenämme on valitettavasti vielä usein aliarvoitu instrumentti mutta se on itse asiassa tärkein aistimme. Kun voimat hiipuvat, nenä kertoo, mikä tuoksu tekee hyvää, mikä ei. Hajuaistimme ei petä meitä koskaan, siihen voi luottaa kuin seinään. Tämä tieto helpottaa myös tulevan talven pimeänä aikana ja kun väsyttää – nenä tietää, mitä öljyä tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin pitäisi sillä hetkellä tiputtaa tai millä helliä kehoa vartalo- tai hierontaöljyn muodossa (laimennettuna luonnolliseen kasviöljyyn, of course).

Ihminen, jolla on terve hajuaisti, elää vielä pitkään…😉 Tuoksuvin terveisin, Päivi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *