Yleistä

Miltä paras ystävyys tai rakkaus tuoksuu?

Alitajuisesti haistamme ihmisiä, kun tapaamme heidät ensimmäisen kerran – ystävystymme todennäköisemmin niiden kanssa, joilla on samanlaisia kehon tuoksuja/hajuja kuin meillä itsellämme. Ihmiset, joilla on samanlaiset kehon tuoksut/hajut “napsauttavat” todennäköisemmin ja tulevat parhaiksi ystäviksi useiden kokeiden mukaan.

Kun tapaamme ensimmäisen kerran muita ihmisiä, koemme joskus “välittömän voimakkaan tuntemuksen, joka saa meidät tuntemaan, että olemme olleet hyviä ystäviä jo vuosia”, sanoo Inbal Ravreby Israelin Weizmann Institute of Science -instituutista. Hän mietti, onko tällä jotain tekemistä kehon hajun kanssa, koska aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että alitajuisesti haistamme toisiamme tapaamisessa – esimerkiksi saatamme tiedostamatta nostaa kätemme nenällemme kättelyn jälkeen.

Ravreby ja hänen kollegansa värväsivät 20 paria samaa sukupuolta olevia, ei-romanttisessa suhteessa olevia ystäviä – puoliksi naisia ja puoliksi miehiä – jotka sanoivat “tunteneensa jotain” heti ensimmäisellä tapaamisella.

Elektronista nenää – laitetta, joka aistii hajujen kemialliset komponentit – käytettiin haistelemaan T-paitoja, joita jokainen osallistuja oli käyttänyt. Nenä havaitsi, että kehon haju oli enemmän samanlainen ystäväparien välillä kuin satunnaisten parien välillä, jotka muodostuivat kun osallistujat sekoitettiin keskenään. Osallistujien T-paitoja haistellut 25 itsenäisen aikuisen ryhmä kertoi myös, että ystäväparit tuoksuivat enemmän samanlaisilta kuin satunnaiset parit.

Seuraavaksi Ravreby ja hänen kollegansa värväsivät 17 ihmistä, jotka eivät olleet koskaan tavanneet aiemmin, ja käyttivät jälleen elektronista nenää kehon hajujen analysointiin. Jokainen yksilö pelasi sitten vuorotellen sanatonta peliä muiden samaa sukupuolta olevien osallistujien kanssa. Tulokset olivat yhdenmukaisia aiempien kokeiden kanssa: parit, jotka tuoksuivat enemmän toisiltaan, raportoivat todennäköisemmin tuntevansa, että he “tunsivat jotain” kokeen aikana.

Tulokset ovat järkeviä, koska tutkimukset osoittavat, että meillä on taipumus ystävystyä ihmisten kanssa, jotka ovat meidän kaltaisiamme – esimerkiksi iän, etnisen alkuperän, koulutuksen, uskonnon, fyysisen ulkonäön, persoonallisuuden ja arvojen suhteen, Ravreby sanoo.

Muut nisäkkäät käyttävät myös hajua auttaakseen päättämään, kuka on ystävä vai vihollinen – tiedämme, miten koirat tavatessaan soitiaan haistelevat toisiansa ja toisten takapäitänsä. Heteroseksuaaliset ihmiset näyttävät olevan kiinnostuneita vastakkaisen sukupuolen jäsenistä, jotka haisevat erilaiselta kuin he. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa on havaittu, että naiset olivat kiinnostuneempia sellaisten miesten hajuista, joilla oli erilaiset immuunigeenit – mahdollisesti siksi, että heidän parinsa tuottaisi jälkeläisiä, joilla on vahvempi immuunijärjestelmä.

Lue alkuperäinen artikkeli täällä:https://www.newscientist.com/…/2325559-youre-more…/

Kuva: Photo by Helena Lopes on Unsplash

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *