Yleistä

Eukalyptysöljyistä

Sain asiakkaalta Australian tuliaisena aivan ihanan laatikon, josta löytyi Banksia grandis-kuivattu tuppilo ja pullo australialaista eukalyptus-öljyä. Tunsin eukalyptuksen tuoksun heti kun Barbara astui Aromainselin ovesta sisään.

Ja miten se tuoksuikaan! Aivan uskomattoman vahva, pirteä tuoksu mutta ei ollenkaan niin tyypillinen eukalyptuksen tuoksu, joka yleisesti tunnetaan. Tämä tuoksu oli kevyt, pirteä ja kirkkaampi kuin ne eukalyptus-öljyt, joita työssäni käytän päivittäin.

Kun katsoin pulloa, siinä luki vain Australian eucalyptus. Valitettavasti etiketti ei sisältänyt minkäänlaista tietoa siitä, mikä eukalyptuslaji on kyseessä. Tuoksun perusteella olisin liittänyt tämän eukalyptuksen radiatan ja citriodoran väliin (eukalyptuslajeja tunnetaan jo noin 500 erilaista).

Meillä EU:ssa eteeristen öljyjen etiketit pitää olla paljon tarkempia ja täynnä tietoa pullon sisällöstä. Mm. Australiassa, Englannissa, Amerikassa säännökset ovat paljon „lievempiä“ – tätä eukalyptuspulloa ei voisi myydä Eurooppassa kiertämättä EU:n lakeja. Harmi – mutta se päätyy omaan tuoksubaariini kotiin, siellä voin nauttia sen tuoksusta ja vaikutuksesta.

Eukalyptuksen eri eteeriset öljyt ovat tänään tapetilla eri puolilla maailmaa. Yksi tämänpäivän tunnetuimmista eteeristen öljyjen tutkijoista, Robert Tisserand on juuri julkaisseet oman blogikirjoituksensa eukalyptusöljyjen turvallisuudesta (https://tisserandinstitute.org/eucalyptus-seizures/).

Maallikon on hyvä tietää, että eukalyptusöljyjä on markkinoilla monia eri tyyppejä. Eukalyptusöljyissä ei puhuta kemotyypeistä vaan eri lajeista/tyypeistä.

Lapsille suositellaan eukalyptysöljyistä vain kahta eri markkinoilla saatavaa lajia, eukalyptus citriodoraa (https://shop.feeling.fi/…/eukalyptusoeljy…/…)

sekä eukalyptus staigerianaa ((https://shop.feeling.fi/…/eukalyptusoeljy…/…).

Eukalyptus citriodora tuoksuu nimensä mukaisesti sitrukselle, sen tuoksu tunnetaan yleisesti hyönteisiä karkoittavista tuotteista. Eukalyptus staigeriana on harvinaisempi eukalyptuslaji, jonka tuoksu on pehmeämpi, siedettävämpi ja pyöreämpi.

Eukalyptus citriodora sisältää paljon sitronellaalia, sitronelloolia ja sen käytössä iholla, varsinkin lapsilla, pitää muistaa mieto annostelu (maks.0,5 % sekoituksessa kasviöljyyn). Se saattaa ärsyttää herkkää tai kuivaa ihoa. Siksi itse suosittelen lapsille yleisesti vain eukalyptus staigerianaa. Tämä eteerinen öljy sisältää d-limoneeneja ja sitraalia, mitkä ovat käytössä „helpommat“ myös maallikolle. Tämäkin eteerinen öljy tulee kuitenkin lapsille, senioreille sekä herkille ihmisille annostella hyvin miedosti.

24.04.2023 pidän ZOOM-yhteydellä luennon eteerisistä öljyistä lapsiperheissä. Paikkoja luennolle on rajoitetusti. Lue lisää sivulla “seminaarit ja koulutukset”.

Insights und Anzeigen ansehen

Beitrag bewerben

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *