Yleistä

ASK AN EXPERT – kysy asiantuntijalta

Tästä blogitekstistä löydät vastauksia minulle usein esitettyihin kysymyksiin. Teen aromapraktikon työtä jo parikymmentä vuotta ja tapaan asiakkaitani päivittäin, sekä myymälän puolella, että henkilökohtaisissa tapaamisissa vastaanotollani. Asiakkaat ja oppilaani esittävät paljon kysymyksiä, joihin usein löytyy yksinkertaiset ja nopeat vastaukset. Joskus niin lyhyet, ettei vastauksista synny kokonaista blogitekstiä mutta ne ovat kaikille aromaterapiasta kiinnostuneille lisäoppia ja – tietoa.

Etsi avainsanalla vastausta omaan kysymykseesi ja jos et löydä mitään, kirjoita minulle (paeivi@aromansel.com) – palataan asiaan! Ihania, tuoksuvia lukuhetkiä, Päivi

Huoneilman tuoksutus ja kissat:

Voinko käyttää eteerisiä öljyjä tuoksulyhdyssä tai diffuuserissa, jos kotona on kissa? VOIT. Eteeriset öljyt ovat suuri ongelma kissoilla, jos niitä käytetään suun kautta tai levitetään kissan iholle. Kissojen organismi ei pysty hajoittamaan eteeristen öljyjen tuoksumolekyylejä, josta seuraa välittömiä haittavaikutuksia ja myrkytysoireita. Kun tuoksulyhtyä tai diffuuseria käytetään oikein eikä öljyjä yliannostella (käytä vastaavaa annostelua kuin vauvoille, pienille lapsille ja herkille ihmisille, esim. vain 1-3 tippaa) JA kissalla on aina mahdollisuus poistua huoneesta, jos valittu tuoksu tai tuoksusekoitus ei miellytä sen nenää, ei huoneilman tuoksutuksella sanota olevan haitallista vaikutusta kissalle.

Tieteelliset tutkimukset eteerisistä öljyistä:

Aromapraktikot ja -terapeutit sekä aromaneuvojat usein sanovat, että eteerisisten öljyjen vaikutuksista on tehty tieteellisiä tutkimuksia. Mistä niistä voisi lukea? PubMed on avoin tietopankki netissä, josta nämä tieteelliset ja kliiniset tutkimukset löytyvät. Jos syötät hakutoimintoon essential oils niin kone löytää (tänään 26.10.2022) 26504 tutkimusta. Kokeile esim. essential oils covid – löydät jo 95 tutkimusta, joissa eteerisiä öljyjä on käytetty koronatutkimuksissa.

Salvia (Salvia officinalis L.) – tiedosta haitta-aiheet salvian käytössä

Yksi talviajan suosituimmista eteerisistä öljyistä, varsinkin helpottamaan vilustunutta ja kurkkukipuista, on salvia (Salvia officinalis L.). Salvia kasvaa myös Euroopassa joten se on hyvä vaihtoehto kaukaa tuleville “vilustumisöljyille”. Mutta salvian käyttö puhtaana eteerisenä öljynä tarvitsee kuitenkin paljon asiantuntemusta, koska se saattaa sisältää haitallisen määrän tujoneita – riippuen kasvin alkuperästä ja sadonkorjuuajasta.

Tujonit vaikuttavat – annostelusta riippuen – akselilla “muistia “stimuloiva ja terästävä” “hermoille myrkyllinen”. Väärin annosteltuna / käytettynä salvian eteerinen öljy voi olla hermostolle myrkyllinen ja se voi laukaista epileptisen reaktion. Jos et ole ammattimaisesti koulutettu aromaterapiaan ja haluat käyttää salviaöljyä turvallisesti, suosittelen joko aromaneuvontaa tai valmistuotteita, jotka sisältävät oikein annostellun määrän salviaa. Salvian eteerinen öljy ei käy ollenkaan raskaana oleville, imettäville äideille, maksasairauksista kärsiville, epileptikoille eikä endometrioosista kärsiville.

Myös salviateen juomisessa on oltava varovainen, suositeltu annos aikuisille on vain yksi teekupillinen päivässä.

Omat turvalliset suosikkituotteeni, jotka sisältävät salviaa ovat:

Vartalo- ja hierontaöljy Sieben Kräuter (seitsemän yrttiä)

Balsami jaloille – ihana myös ennaltaehkäisyyn kylmänä vuodenaikana

Deovoide

Uusi tutkimus frankinsensistä, toukokuussa 2022

Boswellia-lajien hartseja, jotka tunnetaan yleisesti frankinsensinä, on käytetty jo iät ja ajat perinteisessä lääketieteessä Intiassa, Kiinassa ja Arabiassa. Sitä on käytetty rituaaleissa sekä eri kulttuureissa myös parantavana aineena lääketieteessä.

Kahden viime vuosikymmenen aikana tieteelliset tutkimukset ovat antaneet yhä enemmän todisteita frankinsensin terapeuttisista mahdollisuuksista. Uusimman tutkimuksen löydät täällä: Anti-inflammatory and anti-cancer activities of frankincense: Targets, treatments and toxicities – PubMed (nih.gov)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *