Yleistä

Ongelmana päätäit – aromaterapeuttiset vinkit kotikäyttöön

Alkuperäinen teksti on julkaistu Aromafoorumin jäsenlehdessä 1/2022. 

Pediculus humanus capitis

Jos kotona päätäit ovat kerran vierailleet, vanhempien suurin toive tuleville tarha- ja kouluvuosille on, etteivät nämä vieraat enää tule kylään. Petivaatteet ja patjat on käytetty saunassa tai pakastimessa ja lapset juoksevat lujaa karkuun nähdessään täikamman.

Päätäit ovat erittäin ei-toivottuja vieraita mutta valitettavasti niistä on tullut osa arkeamme. Ilmaston lämpeneminen saattaa olla asiaan yksi syy – täit eivät tunnetusti kestä talvipakkasia. Keski-Euroopassa päätäiongelma on suurempi kuin Suomessa koska monissa maissa ei enää ole pakkasöistä tietoakaan.

Päätäiden (Pediculus humanus capitis) tartunta ihmisillä on täysin vaaraton mutta todella ärsyttävä ongelma. Aikaisemmin sanottiin, että täit rakastavat likaisia lapsia ja likaista päänahkaa. Nykyään tiedämme, että päätäit eivät todellakaan ole merkki puuttuvasta hygieniasta – sanotaan jopa, että täit rakastavat puhtaita hiuksia! Itse asiassa täit tykkäävät jokaisesta päästä, olipa se sitten puhdas tai likainen…😉

Päätäit ovat teema varsinkin kylmänä vuodenaikana kun ihmiset kävelevät päähineet päässään mutta nykyään ongelmaan törmätään oikeastaan läpi vuoden. Täit tarttuvat pääasiassa suoran kosketuksen kautta ja tykkäävät pipojen ja lippisten lämmöstä. Ongelma voi vaikuttaa koko perheeseen, lastentarhaan ja kouluun.

Päätäit ryömivät lämmön perässä ihmisen päänahkaan ja elävät imemästään verestä. Naaraat kehittävät kuukauden mittaisen elämänsä aikana noin 100 munaa, joista käytetään nimityksiä saivare ja saivar. Saivareiden kuoriutuminen ja sukukypsiksi muodostuminen kestää noin 7–10 päivää. Päätäillä on 6 koukkumaista jalkaa joilla ne pysyvät hyvin kiinni hiuksissa ja tekevät hiusten kampaamisen vaikeaksi. Päätäit eivät muuten osaa uida. Joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ne takertuvat entistäkin tiukemmin hiuksiin kiinni. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että päätäit tarttuisivat uimahallissa tai uima-altaassa.

Täi munii itse asiassa vain elinkaarensa loppupäässä. Täit ja niiden toukat ruokailevat kahdesti päivässä. Ravinnotta täit kykenevät elämään vain 1–2 vuorokautta mutta saivareet voivat pysyä elinkelpoisina esim. tyynyssä tai lasten autoistuimessa jopa 10 päivää, aina kuoriutumiseensa saakka.

Päätäit munivat yleensä ihmisen korvien taakse, niskaan tai takaraivoon. Usein ensimmäinen merkki tartunnasta onkin päätään jatkuvasti raapiva lapsi. Tällainen lapsi kannattaakin ottaa välittömästi tarkastuksen alaiseksi.

Kauppojen ja apteekkejen hyllyistä löytyy monia eri tuotteita päätäiden torjuntaan ja täiden tappamiseen. Suurin osa niistä on kemiallisia tuotteita, jotka kyllä tappavat täit mutta niistä saattaa löytyä myös voimakkaita ja ihoa ärsyttäviä aineosia, kun INCI-listaa tarkemmin katsotaan.

Jos täit ovat jo päässet vierailulle päähän, on erittäin tärkeää kammata hiukset, (päästäkseen eroon täiden munista) uudestaan ja uudestaan, erityisellä täikammalla. Päänahka ja hiukset pitää käsitellä kammalla kahdesti päivässä ja vähintään kahdeksan päivän ajan. Vasta tämän jälkeen voidaan olettaa, että on päästy ei-toivotuista vierailijoista täysin eroon. Täit siis elävät munavaiheessa noin kahdeksan päivää ja tällöin niitä on erityisen vaikea tappaa. Jos munat ovat väriltään läpinäkyviä, se tarkoittaa, että täit ovat jo kuoriintuneet.

Terveet päätäit sijaitsevat vain yhden senttimetrin ympäristössä päänahan lähellä ja siirtyvät päästä päähän vain kosketuksen kautta – ei siis kamman, harjan tai huonekalujen välityksellä. Täit eivät siis elä koulurakennuksissa eikä matoissa. Asiasta on tehty tieteellinen tutkimus, jossa tutkittiin, miten eri eteeriset öljyt pärjäävät päätäitä vastaan: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1353611796800837.

Valitettavasti suurin osa erittäin tehokkaista eteerisistä öljyistä tappamaan päätäitä on liian vaarallisia käytettäväksi lapsilla, esim. “punainen” timjami (tappoi tutkimuksissa 84% täistä, 92% munista), oregano (100%) ja kanelilehdet (86%). Näitä öljyjä työstetiin tutkimuksessa hiusten huuhteluaineisiin, joiden annettiin vaikuttaa päänahassa hetken aikaa. Samanlaisiin vaikutuslukuihin ylsivät myös teepuu- ja anisöljy. Vastaavat eri tutkimukset aiheesta osoittavat, että myös myrttiöljy, eukalyptusöljyt sekä mm. ruusugeraniaöljy voisivat olla harkittavia vaihtoehtoja.

Kasvipohjaiset päätäitä ehkäisevät tuotteet ovat hyvin monimutkaisia seoksia. Ne koostuvat eteerisista öljyistä ja/tai rasvahapoista. Laboratoriokokeissa on pystytty osoittamaan, että lukuisat eteeriset öljyt/rasvahapot ovat tehokkaita päätäiden torjunnassa. Yksittäisten eteeristen öljyjen tehokkuus riippuu niiden annostellusta voimakkuudesta ja liuotintyypistä. On kuitenkin hyvä tietää, että useimpien kasvipohjaisten tuotteiden teho on osoitettu vielä vasta laboratoriokokeissa.

Israelissa ja Isossa-Britanniassa on ihmisillä testattu mm. tuotetta nimeltä Paranix (www.paranix.eu). Tämä tuote koostuu kookosöljystä ja eteerisistä ylang ylang- ja anisöljyistä. Sen teho Israelissa oli 92% ja Isossa-Britanniassa 82%. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan erityisesti tutkittu sitä, miten nämä kasvipohjaiset aineosat vaikuttavat vaan pelkästään tuotteen tehoa päätäitä vastaan.

Markkinoilla on maasta riippuen useita eri tuotteita ja niiden vaikutustapa päätäihin saattaa erota hyvinkin paljon. Joillakin aineilla on neurotoksinen vaikutusmekanismi päätäihin ja toisilla fyysinen vaikutusperiaate. On olemassa shampoita, joilla sanotaan olevan fyysinen vaikutus, eli se sulkee täiden henkitorvijärjestelmän niin, että ne tukehtuvat. Tällainen vaikutus sanotaan olevan esim. neempuusta saatavalla luonnollisella kasviöljyllä.

Kun verrataan kasvipohjaisten täituotteiden vaikutusta synteettisiin tuotteisiin, kannattaa aina muistaa, että koskaan ei voida olettaa kasvipohjaisten tuotteiden olevan täysin vaarattomia. Eteeriset öljyt voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai ne voivat ärsyttää ihoa – aivan kuten synteettinen tuotekin. Siksi myös käytettäessä kasvipohjaisia tuotteita kannattaa aina lukea tuotteen INCI-lista ja varmistaa mahdolliset haitta-aiheet käytössä.

Luonnollinen neempuun kasviöljy (Azadirachta indica) tarjoaa turvallisen vaihtoehdon myös kotikäyttöön. Neempuu on vanha intialainen kulttuurikasvi, joka toimii hyvin menestyksekkäästi monenlaisia loisia vastaan (myös kasvien hoidossa). Ayurvedassa neempuun kasviöljyä käytetään myös moniin sairauksiin sekä kaikenlaisten hyönteiden suojana. Tämä luonnollinen kasviöljy ei tapa päätäitä mutta tekee niistä hedelmättömiä. Neempuun öljy on yksi ehdottomista aineosista kun valmistetaan luonnollista shampoota tai hiussprayta päätäiden ennaltaehkäisyä varten. Neempuun tuoksu on hyvin omalaatuinen ja se saattaa vaatia hieman totuttelua mutta kun siihen yhdistetään eteerisiä öljyjä, tuoksusta tulee siedettävämpi.

Luonnollinen shampoo päätäiden ennaltaehkäisyyn – yli 3-vuotiaille lapsille

100 ml luonnollista perusshampoota

10 ml neemöljyä (Azadirachta indica)

5 gtt hienoa laventelia (Lavandula angustifolia tai Lavandula officinalis)

5 gtt teepuuta (Melaleuca alternifolia) (huom.: käytä aina vain tuoretta teepuuöljyä, koska teepuuöljy hapettuu hyvin nopeasti, varsinkin jos pullossa on jo paljon tyhjää tilaa)

5 gtt Palmarosaa (Cymopogon martinii)

5 gtt ruusugeraniaa (Pelargonium graveolens)

Isommille lapsille (yli 6-vuotiaille) voidaan reseptiin lisätä 3-5 gtt neilikannuppua (Syzygium aromaticum). Kaikki eteeriset öljyt sekoitetaan huolellisesti ja varovasti perusshampooseen. Pestessä annetaan vaikuttaa hetken ja sen jälkeen shampoo huuhdellaan hyvin pois.

Jos päätäit ovat kuitenkin jo päässeet vierailulle, voidaan valmistaa luonnollinen hiusöljy:

Hiusöljy – yli 3-vuotiaille lapsille

50 ml tyhjä pullo

25 ml neemöljyä (Azadirachta indica)

25 ml jojobaa (Simmondsia chinensis) tai esim. villiruusunöljyä (Rosa rubiginosa)

5-10 gtt Eukalyptus staigerianaa

10 gtt aitoa laventelia (Lavandula angustifolia tai Lavandula officinalis)

10 gtt teepuuta (Melaleuca alternifolia) (huom.: käytä aina vain tuoretta teepuuöljyä, koska teepuuöljy hapettuu hyvin nopeasti, varsinkin jos pullossa on jo paljon tyhjää tilaa)

Kaikki aineosat sekoitetaan yhteen ja työstetään päänahkaan sekä hiuksiin ja päähän asetetaan muovinen suihkumyssy. Tämän jälkeen päätä föönataan niin lämpöisellä teholla kuin mahdollista muutama minuutti tai jos föönaus (esim. lapsille usein liian kuuma vaihtoehto) ei tule kysymykseen, suihkumyssyä pidetään päässä jopa muutaman tunnin ajan. Sen jälkeen hiukset pestään neutraalilla shampoolla tai edellä mainitulla shampoolla (katso resepti yllä). Luonnollisesti hiukset voidaan pestä myös luonnollisella, miedolla valmistuotteella.  Pesun jälkeen hiukset kammataan useaan kertaan erityisellä täikammalla.

Hiusöljy – yli 3-vuotiaille lapsille

50ml tyhjä pullo

25 ml neemöljyä (Azadirachta indica)

25 ml jojobaa (Simmondsia chinensis) tai esim. villiruusunöljyä (Rosa rubiginosa)

5-10 gtt eukalyptus staigerianaa tai citriodoraa

10 gtt laventelia (Lavandula angustifolia tai Lavandula officinalis)

5 gtt ruusugeraniaa (Pelargonium graveolens)

Molempia hiusöljyjä käytetään 2-3 päivän välein noin 2 viikon ajan. Isommilla lapsilla ja aikuisille voidaan eteerisiin öljyihin vaihtoehtoisesti käyttää myös rosmariini  ct. verbenonia tai cineolia ja sitruunaruohoa.

Hyvä vaihtoehto pienemmille lapsille on hieroa puhdasta, luonnollista kookosöljyä päänahkaan ja hiuksiin. Kookosöljy sisältää lauriinihappoa, jolla tunnetusti on antiparasiittinen vaikutus.

Paras mahdollinen vaihtoehto ennaltaehkäistä päätäiden tartuntaa on huolehtia hyvästä ja vahvasta vastustusjärjestelmästä, tarkistaa säännöllisin väliajoin lasten päänahka ja hiukset sekä käyttää pipokautena säännöllisesti shampoota, joka sisältää esim. edellämainittuja eteerisiä öjyjä. Markkinoilla on myös myynnissä turvallisia ja luonnollisia spraytuotteita, joita voi suihkuttaa esim. pipoon, lippalakkiin, lasten autoistuimeen tai tyynyihin ja petivaatteisiin. Tällaisen sprayn voi myös itse valmistaa esim. luonnolliseen hydrolaattiin. 100ml hydrolaattia ja 2-3% mainittuja eteerisiä öljyjä (muista ravistaa pulloa hyvin ennen käyttöä).

gtt (Guttae) = tippa

Turvalliset valmistuotteet teemaan löydät täältä:

Lausfrei Hiusshampoo – feeling  – Tuoksun taikaa

Laus adé spray – feeling  – Tuoksun taikaa

Kaikki ohjeet ja tiedot ovat suuntaa-antavia. Aromaterapia ja eteeriset öljyt eivät koskaan korvaa lääkäriä. Vakavissa sairauksissa on aina otettava yhteys lääkäriin. Valittaessa yksittäisiä eteerisiä öljyjä on tärkeää selvittää ja tutkia kirjallisuudesta kontraindikaatiot, ennen kuin öljyjä sekoitetaan keskenään ja käytetään.

Tietolähteet ja kuvat:

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *