Aromaterapian ABC,  Yleistä

Hydrolaatit ihonhoidossa

Hydrolaatit syntyvät (tuotetaan) eteeristen öljyjen tislauksen sivutuotteina.

Ne sisältävät kasvin vesiliukoisia aineita ja eteeristen öljyjen „jälkiä“. Erityisesti ruusuvedessä: ensimmäisen tislauskierroksen aikana syntyy niin sanottua „raakaruusuvettä“ – eteeriset öljyt säilyvät ruusuvedessä ja siksi se on erittäin rikasta.

Hydrolaatit ovat erittäin epävakaita ja voivat helposti itää. Siksi ne kuuluukin aina säilyttää jääkaapissa ja pullo tulisi käyttää avaamisen jälkeen nopeasti. Luonnolliset hydrolaatit säilyvät avaamisesta noin 8 viikkoa hyvänlaatuisina.

Jotkut valmistajat lisäävät hydrolaatteihin alkoholia, koska se lisää hydrolaattejen elinikää. Tällaisia hydrolaatteja ei suositella käytettäväksi limakalvoilla tai sisäisesti. Kun niitä käytetään kosmeettisissa hoidoissa, alkoholi ei haittaa koska se haihtuu asteessa.

Suihkuta hydrolaattia vanutupolle ja tuputtele se sillä kasvoille, kaulaan tai rintakehään – tai suihkuta (silmät suljettuna) suoraan iholle. Osta hydrolaatit aina tummissa lasipulloissa ja pumppukorkilla varustettuna, näin pidennät niiden säilymisaikaa.

Miten valitsen oikean hydrolaatin erityyppiselle iholle?

Normaalille iholle ja sekaiholle suosittelen hamamelis- (taikapähkinä), laventeli-, neroli- ja ruusuhydrolaattia. Ne hoitavat, puhdistavat ja rauhoittavat ihoa.

Kuiva iho nauttii neroli- ja ruusuhydrolaatista. Niiden vaikutus on tasapainottava, harmonisoiva, viilentävä ja hoitava.

Rasvaiselle, epäpuhtaalle iholle suosittelen hamamelis-, laventeli-, sitruunamelissa, rosmariini- ja ruusuhydrolaattia. Ne vaikuttavat antiseptisesti, elävöittävät ihoa, vahvistavat ja tasapainottavat sen toimintaa.

Herkkäihoiset valitsevat mieluummin laventeli-, sitruunamelissa-, neroli- tai ruusuhydrolaatin. Puhdistamaan, tasapainottamaan ja rauhoittamaan ihoa.

Iäkkäämpi iho rakastaa ja tarvitsee neroli- ja ruusuhydrolaattia, koska ne hoitavat ja puhdistavat ihoa hellästi.

Hydrolaatit ovat miedointa ja pehmeintä aromaterapiaa, kirjailija ja kouluttaja Shirley Pricen mukaan “sitä aidointa aromaterapiaa”. Ne sopivat hyvin myös vauvoille, senioreille, eläimille sekä herkille ihmisille.

Aromainsel Home Day Span hydrolaatit löytyvät Itävallan verkkokaupasta (postitan myös Suomeen) -klikkaa kuvaa ja pääset suoraan verkkokauppaan:

feelingin luonnonpuhtaat hydrolaatit löytyvät täältä (klikkaa kuvaa ja pääset suoraan verkkokauppaan):

https://shop.feeling.fi/collections/luonnolliset-hydrolaatit/#455