Yleistä

Ylang Ylangista löytyi metyylisalisylaattia

Ylang Ylangin eteerinen öljy tunnetaan pehmeästä, pyöreästä mutta voimakkaasta afrodiivisesta tuoksustaan.

Ylang Ylangia käytetään paljon parfyymiteollisuudessa ja sen öljyn sanotaan laskevan korkeaa verenpainetta ja hengityksen tiheyttä. Öljyä suositellaan, kun hermot ajavat vuoristorataa.

Ylang Ylangin tunnettu aineosa, kemiasta kiinnostuille, on germakreeni.

Aikaisemmin öljystä on kaasugromatofaniatutkimuksilla pystytty erittelemään 86 eri aineosaa. Eteeriset öljyt koostuvat usein sadoista eri aineosista. Myös tutkimusmenetelmät parantuvat ja kehittyvät – uuden tehostetun kromatografisen tutkimuksen ja massaspektrisen dekonvoluution perusteella Ylang Ylangista tunnistettiin 161 yksittäistä yhdistettä (joita esiintyi sekä matalassa että korkeassa lämpötilassa kiehuvissa fraktioissa), jotka olivat peräisin kypsien ylang-ylang-kukkien tislauksesta. Viimeisimpään täydelliseen GC-MS-karakterisointiin verrattuna tämä edustaa 75 uutta yhdistettä, jotka koostuvat pääasiassa terpeeneistä, terpenoidiesteistä ja alkoholeista.

Ja aromapraktikon nenä kiittää ja kummastelee – Ylang Ylangista löytyi metyylisalisylaattia! Tämä aineosa tunnetaan mm. koivunkaarnan ja lamosalin eteerisistä öljyistä.

Maailmassa siis monta, ihmeellistä asiaa – tiede kunniaan!

Jäämme odottamaan uusia, muita hämmästyttäviä tuloksia!

Jos Sinua kiinnostaa eteeristen öljyjen aineosat (biokemia) ja haluat lukea siitä suomeksi, olet tervetullut ilmaiseen aromainfo-tietopankki-webinaariin. Käy katsomassa “Seminaarit ja koulutukset”.

Lähde: Improvement of ylang-ylang essential oil characterization by GC×GC-TOFMS – PubMed (nih.gov)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *