Aromaterapian ABC

Eteeristen öljyjen säilytys ja säilyvyys

Eteerisen öljyn kemiallinen koostumus määrittää kunkin yksittäisen eteerisen öljyn säilyvyyden, varsinkin silloin, jos eteeristä öljyä käytetään kasviöljyyn sekoitettuna iholla. Eteerisiä öljyjä voidaan verrata viineihin – on olemassa öljyjä, jotka tulisi käyttää lyhyessä ajassa (esim. sitrusöljyt), jopa muutamassa kuukaudessa ja on olemassa öljyjä, jotka paranevat iän myötä (esim. ruusu, santelipuu ja patsuli).

Luonteeltaan eteeriset öljyt ovat kuitenkin epävakaita koostumuksia, joiden säilytyksessä on oltava huolellinen. Nyrkkisääntöinä voidaan pitää seuraavia asioita:

 • Säilytä eteeriset öljyt aina tummissa, pienissä (5 tai 10ml) lasipulloissa, pimeässä ja pois lasten ulottuvilta. Jos pullo on suurempaa kokoa, kaada öljy pienempään pulloon kun siitä on käytetty kolmasosa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää pullon pienillä lasikuulilla tai jalokaasulla.
 • Avaamattomat, täydet pullot voidaan säilyttää jääkaapissa, mieluiten hyvin suljetussa (puu)astiassa vihannesten kanssa samassa paikassa, jotta rasvapohjaiset elintarvikkeet (esim. voi, juusto) eivät ime tuoksuja itseensä. Jääkaappia ei kuitenkaan suositella eteeristen öljyjen säilytykseen, tasaisen viileä kellari olisi huomattavasti parempi vaihtoehto.
 • Avattuja pulloja ei koskaan pidä säilyttää jääkaapissa eikä tilassa, jossa huoneen lämpötila on jatkuvasti yli 20 astetta. Täten vältetään öljyn altistuminen liian kylmälle tai kuumalle, josta seuraa aina molekyylejen hajoaminen. Suositeltava lämpötila avatuille pulloille on 10-12 astetta.
 • Pullojen jatkuva avaaminen ja sulkeminen työntää happea pulloon, mikä altistaa öljyn hapettumisen. Hapettuneet öljyt ovat hyvin agressiivisia ja saattavat iholla käytettynä aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Hyvin helposti hapettuviksi öljyiksi luetaan sitrus- ja neulasöljyt sekä teepuuöljy. Näissä öljyissä puhtaiden hiilivetyketjujen (monoterpeenejen) osuus on valtava. Saadessaan happea ja vanhetessaan ne muuttuvat ihoa ärsyttäviksi, varsinkin jos niitä käytetään lämpimässä vedessä (kylvyt).

Eteeristen öljyjen säilyvyys kun niitä käytetään iholla

Muutamia esimerkkejä kotona käytetyistä öljyistä:

 • eukalyptukselle tuoksuvat öljyt (eukalyptukset, Cajeput, myrtti, Niaouli, ravintsara): avaamisesta 2-3 vuotta
 • hartsit (elemi, frankinsensi jne.): avaamisesta 3-4 vuotta
 • kukkaisöljyt: avaamisesta 5-10 vuotta
 • neulasöljyt: avaamisesta puolesta vuodesta 1 ½ vuoteen
 • sitrushedelmien kuorista puristetut öljyt: maksimissaan vuosi avaamisesta
 • sitrukselle tuoksuvat öljyt (Litsea Cubeba, sitruunamelissa, sitruunaruoho): avaamisesta noin 2 vuotta
 • teepuuöljy: maksimissaan puoli vuotta avaamisen jälkeen, ole varovainen kun pullosta on käytetty 1/3 (teepuuöljyn sijasta suosittelen käyttämään meiramiöljyä tai manukaöljyä)
 • tummat, paksut öljyt (patsuli, santelipuu, seetri, vetiveri jne.): avaamisesta jopa 10 vuotta ja pidempäänkin
 • yrttiöljyt (kamomilla, laventeli, mintut, rosmariini jne.): avaamisesta 3-4 vuotta
 • vaniljamaiset hartsit (bentsoe, Styrax): avaamisesta 5-6 vuotta

Kun eteerisiä öljyjä käytetään huoneilman tuoksutuksessa, voi olla hieman „huolettomampi“ säilyvyysaikojen kanssa. Jos öljyt päätyvät iholle, kannattaa aina noudattaa ylläolevia esimerkkejä. Mitä nuorempi, vanhempi tai herkempi käyttäjä on, sitä tuoreempaa öljyn pitää olla. Tämä koskee myös käyttöä ihmisillä, jotka eivät ole ennen olleet tekemisissä tuoksujen kanssa eivätkä ole tietoisia mahdollisista tuoksujen vaikutuksista.

Joskus eteeriset öljyt laimennetaan kasviöljyihin, mm. jojobaan (se pitää aina lukea etiketissä mm. näin: 10:90). Jojoba itsessään on vahaa, joten se nostaa eteeristen öljyjen säilyvyysaikaa. Käytettäessä tällaisia öljyjä aromahoidoissa kliinisissä olosuhteissa, suositeltava käyttöaika tällöin on vain puoli vuotta.

Aina on mahdollista ennen öljyjen käyttöä iholla tehdä soveltuvuustesti: 1 tippa eteeristä öljyä sekoitetaan pieneen määrään luonnollista kasviöljyä (1tl esim. oliiviöljyä) ja sekoitus levitetään kyynärpään sisäpuolle (kuten allergiatestissä). Jos iho ei reagoi 72 tunnin sisällä, öljyä voidaan käyttää iholla.

Miten vanhentuneita eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää?

Pullon etiketissä oleva viimeinen myyntipäivä on voimassa vain, jos pulloa säilytetään oikein ja avaamattomana. Kun pullo avataan ensimmäisen kerran, öljyn elinikä lyhenee. Kotikäytössä on hyvin suositeltavaa kirjoittaa avaamispäivä tai avaamiskuukausi vedenkestävällä kynällä etikettiin. Suositeltavista säilytysajoista voit lukea ylempänä tässä samassa artikkelissa.

Vanhentuneet öljyt sopivat edelleen käyttöön:

 • kaikkien kukkien ja kasvien kasteluun (5-15 tippaa eteerisiä öljyjä kasteluveteen)
 • puutarhatyökalujen ja kukkaruukkujen, roskakorejen puhdistamiseen
 • sekoitettuna tuoksuneutraaliin puhdistusaineeseen (käyttö esim. WC:n puhdistuksessa)

PS. Vinkkinä matkaan, öljyt, jotka sisältävät paljon monoterpeeneitä (sitrus- ja neulasöljyt), syövyttävät muovipintoja. Siksi niitä ei suositella käytettäväksi inhalointilaitteisssa, pyykkietikassa jne.

PS2. Nyt saat lasikuulia nettikauppani kautta – niitä voit käyttää uudestaan ja uudestaan öljypulloissasi, kunhat muistat keittää ne hyvin ennen jokaista käyttöä: Glaskugeln (Lasikuulat) – Aromainsel

Tuoksuvin terveisin, Päivi

Kommentit pois päältä artikkelissa Eteeristen öljyjen säilytys ja säilyvyys