Aromaterapian ABC,  Yleistä

Laventeliöljy helpottamaan kuukautiskipuja

Itävallan kauppakamarin (Wirtschaftskammer Österreich, WKÖ) ylläpitämä koulutusorganisaatio WIFI (talouselämän kehittämisinstituutti) tarjoaa koulutusta, kursseja ja seminaareja ammattilaisille, yrityksille ja työelämään astuville. Aloitan Ala-Itävallan instituutin järjestämässä koulutuksessa aromaterapiaoppilaiden jatkokouluttajana ja työstäessäni materiaalia silmiini osui tutkimus, joka varmasti kiinnostaa myös suomalaisia lukijoitani, vuonna 2015 tehty tutkimus laventeliöljyn vaikutuksesta kuukautiskipuihin: The effect of aromatherapy massage with lavender oil on severity of primary dysmenorrhea in Arsanjan students (2015)

The effect of aromatherapy massage with lavender oil on severity of primary dysmenorrhea in Arsanjan students – PubMed

Tutkimuksen tausta:
Primaarinen dysmenorrea eli kuukautiskipu ilman elimellistä syytä on yleinen vaiva erityisesti nuorilla naisilla. Koska moni kokee lääkkeettömät keinot houkutteleviksi tai tarvitsee täydentäviä hoitoja kipulääkkeiden rinnalle, eteeristen öljyjen vaikutuksia on alettu tutkia myös tieteellisesti.

Tutkimusasetelma:
Tutkimuksessa verrattiin laventeliöljyllä tehdyn aromaterapiahieronnan vaikutuksia verrattuna lumehoitoon (hieronta ilman eteeristä öljyä tai pelkällä kantajaöljyllä) naisopiskelijoilla, joilla oli diagnosoitu primaarinen dysmenorrea. Kyseessä oli satunnaistettu kontrolloitu tutkimus.

Keskeiset tulokset:
Laventeliöljyllä tehty vatsan alueen hieronta lievitti kuukautiskipuja merkittävästi enemmän kuin kontrollihoito. Tulokset tukevat ajatusta siitä, että laventelin rentouttavat ja mahdollisesti spasmolyyttiset ominaisuudet voivat auttaa lievittämään kuukautiskramppeja.

Johtopäätös:
Aromaterapiahieronta laventeliöljyllä voi olla tehokas ja helposti toteutettava täydentävä hoitomuoto primaarisen dysmenorrean hallintaan, erityisesti nuorilla naisilla.

Satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (RCT:t), kuten tämä laventelitutkimus, ovat korkeatasoista näyttöä. Tällaiset tutkimukset:

  • antavat konkreettisia tuloksia vaikuttavuudesta
  • tukevat kliinistä päätöksentekoa
  • lisäävät turvallisuuden ja tehon arvioitavuutta

Jokainen korkealaatuinen tutkimus, joka osoittaa aromaterapian hyödyn tietyssä indikaatiossa (esim. dysmenorrea), vie alaa askeleen lähemmäksi tieteellisesti hyväksyttyä täydennystä kliiniseen hoitoon, toivottavasti jonain päivänä myös Suomessa. Se rakentaa siltaa käytännön kliinikon, tutkijan ja täydentävien hoitojen asiantuntijan välille. Toivossa on hyvä elää!