Aromaterapian ABC,  Yleistä

Allergeeniviidakko kosmetiikassa kasvaa

Viime aikoina kosmetiikka-alan valmistajat ovat kokeneet ristiriitaisia tunteita EU:n uuden allergeeniasetuksen myötä. Tämä asetus tulee voimaan vaiheittain: vuodesta 2026 alkaen kaikkien uusien kosmetiikkatuotteiden on täytettävä uudet merkintävaatimukset, ja olemassa olevien tuotteiden on siirryttävä niihin vuoteen 2027 mennessä.

Tähän asti kosmetiikan ilmoitusvelvollisten allergeenien määrä on ollut 24, mutta uusi asetus kasvattaa niiden määrän yli 80:een. Tämä muutos kattaa myös luonnolliset tuoksut, sillä uuteen listaan sisältyy käytännössä lähes kaikki eteeriset öljyt – myös ne kaikkein miedoimmat. Tämä voi johtaa siihen, että luonnolliset tuoksut leimataan laajemmin allergiaa aiheuttaviksi.

Komission asetus (EU) 2023/1545 on julkinen asiakirja ja saatavilla EU:n tietopankista. Tavallisten käyttäjien on hyvä tietää, että tuotteiden sisältämät yleisiksi kosketusallergeeneiksi nimetyt aineet on ilmoitettu INCI-nimillä ainesosaluettelossa, jos ne ylittävät lain määrittämät pitoisuusrajat.

Tällä hetkellä 24 yleisimmin allergiaa aiheuttavaa hajustetta ovat muun muassa nämä aineosat:
Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Citral, Eugenol, Linalool, Citronellol, ja Limonene.
Vuodesta 2026 alkaen listalle lisätään aineosia, joita löytyy hyvin miedoista ja rakastetuista luonnontuoksuista kuten esim. Atlas setrissä, bentsoessa, bergamotissa, korianterissa, laventelista, muskatellisalviasta, patsulista, petitgrainista, ruusupelargoniasta, santelipuusta ja vaniljasta.

Syntyykö luonnollisista tuoksuista virheellinen kuva pelottavina tai haitallisina?

Onko mahdollista, että Maija ja Matti Meikäläinen siirtyvät tämän seurauksena käyttämään vain synteettisiä tuotteita, koska luonnollisista vaihtoehdoista syntyy virheellinen kuva pelottavina tai haitallisina? Jännittyneenä ja jopa hieman kauhuissani jään odottamaan lööppejä myös Suomessa.

Meille luonnonkosmetiikkaa myyntiin valmistajille on onneksi annettu aineiden ilmoittamiselle siirtymäajat: kolme vuotta uusille tuotteille ja viisi vuotta olemassa oleville tuotteille. Kosmeettisia valmisteita, jotka eivät vielä vastaa uusia vaatimuksia, voidaan saattaa markkinoille 31.7.2026 asti ja myydä kuluttajille 31.7.2028 saakka.

Lisätietoja aiheesta suomeksi löydät täältä: https://www.kosmetiikkajahygienia.fi/kosmetiikka/kosmetiikan-kestava-ja-turvallinen-ka/kosmetiikka-allergiat/eollisuus