Aromaterapian ABC,  Yleistä

Miksi bergamottiminttua kutsutaan “minttuöljyjen laventeliksi”?

Bergamottiminttua (Mentha aquatica var. citrata (Ehrh.) Fresen ) kutsutaan lempinimellä ”minttuöljyjen laventeli”. Tämä eteerinen öljy on vaikutukseltaan mm. antibakteerinen, ihoa hoitava, sienenvastainen, hyönteisiä karkoittava ja antioksidanttinen. Bergamottimintun eteerinen öljy on erittäin mieto ja sitä käytetään mielellään myös psyykkisellä tasolla; tasapainottavana, rauhoittavana mutta myös virkistävänä öljynä.

Mutta miksi bergamottiminttua kutsutaan minttuöljyjen laventeliksi?

Se johtunee siitä, että sen tuoksu muistuttaa hieman laventelin tuoksua, öljy on hyvin mieto (kuten laventelikin) ja sen biokemiallinen koostumus muistuttaa laventelin biokemiallista koostumusta (katso kuva alla). Bergamottiminttu on siis erittäin hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka eivät siedä laventelin tuoksua mutta kaipaavat laventelin positiivisia vaikutuksia.

Kun katsoo bergamottimintun latinankielistä kasvitieteellistä nimeä, aqautica viittaa veteen. Sanotaankin, että bergamottimintulla on suora yhteys vesiminttuun.

Kirjallisuus kertoo, että bergamottiminttu sisältää 40-60% monoterpenoleja (monoterpeenialkoholeja), erityisesti linaloolia sekä 30-50% monoterpeeniestereitä (erityisesti linalyyliasetaattia), mikä tekee siitä erittäin miedon ja rentouttavan.

Itse käytän ja suosittelen (sopii hyvin myös lapsille ja herkille ihmisille) bergamottiminttua usein – tämä sai minut tutkimaan eri maista saatavia bergamottiminttuja ja yllätys oli aikamoinen! Intialaisesta bergamottimintusta löytyi 44 % linaloolia ja 35 % linalyyliasetaattia kun taas Amerikassa kasvavasta bergamottimintusta löytyi 18 % linaloolia ja melkein 69 % linalyyliasetaattia.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että eteerinen öljy ei aina välttämättä ole 100 % sama eteerinen öljy vaikka kyse on samannimisestä öljystä.  Luonnollisten eteeristen öljyjen koostumus on aina altis luonnollisille vaihteluille – riippuen esim.  ilmastosta, maaperästä, korkeudesta ja viljelymenetelmästä. Tämän vuoksi aromaterapeuttejen ja aromapraktikoiden koulutuksessa käytetään NIIN paljon aikaa biokemiaan. Näin et esim. sekoita tuoksusekoitukseen turhaan kahta eri eteeristä öljyä, joilla on hyvin samanlainen vaikutus – vaikka tuoksu ja nimi ovatkin täysin erilaisia (säästät siis öljyjäsi). Less is more, eli vähemmän on enemmän, on yksi aromaterapian tärkeimmistä lauseista.

Vaikka öljyn nimi sisältääkin sanan bergamotti, tämä öljy ei nosta ihon valoherkkyyttä joten sitä voi huoletta käyttää myös kesällä ihonhoitotuotteissa! LOVE IT!

Kokeile ja ihastu!

Tuoksuvin terveisin, Päivi