Aromaterapian ABC,  Yleistä

DIY allergiatesti

Eteeriset öljyt ja niiden käyttö lisääntyy vuosi vuodelta, myös Suomessa. Eteerisiä öljyjä lisätään myös yhä enemmän ihonhoitotuotteisiin (tuoksuina sekä myös niiden vaikuttavian ominaisuuksiensa vuoksi). On hienoa nähdä, kuinka luonnonkosmetiikan osuus kasvaa – mutta samalla myös hajusteallergioiden määrä valitettavasti nousee.

Lehdissä näkyy yhä useammin varoituksia eteerisistä öljyistä ja niiden käytöstä iholla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että allergiset reaktiot ei aina tarvitse johtua eteerisistä öljyistä vaan myös synteettiset lisäaineet voivat laukaista reaktion. Oksidatiivisilla ainejohdannaisilla (= hapettuneilla, johtuen esim. väärästä säilytyksestä) tai torjunta-ainejäämillä (varsinkin sitrusöljyissä tai laimennukseen käytettävissä kasviöljyissä) voi myös olla ärsyttävä tai allergeeninen vaikutus.

Tiedetään myös, että esim. hieronnan jälkeen voi esiintyä reaktioita vaatteissa olevien kemikaalien tai synteettisten kuitujen kanssa. Useat tällaiset ongelmat johtuvat kuitenkin pääasiassa synteettisillä ainesosilla ”parannetuista” heikkolaatuisista eteerisistä öljyistä sekä tavanomaisesta (ei-luonnonmukaisesta) viljelystä peräisin olevista torjunta-aineista ja hyönteismyrkyistä. Eteerinen öljy voi hapettua väärän tai liian pitkän varastoinnin takia.

Vuonna 2005 EU:n kosmetiikka-asetuksessa säädettiin,  että 26 eteerisistä öljyistä tai tuoksuista löytyvää allergisoivaa hajustetta on ilmoitettava pakkauksessa – iholle jääville tuotteille (“Leave On” -tuotteet) yli 0,001%: n pitoisuudesta ja iholta pestäviin (“Rinse Off” -tuotteet) yli 0,01%:n pitoisuudesta.

Mitä tapahtuu, kun iho ärsyyntyy?  Iho alkaa äkillisesti punoittaa ja kuumentua, voi syntyä jopa ”polttava” tunne iholle. Ihoa voi myös alkaa kutittaa.

Jos haluat käyttää luonnollisia tuoksuja ja eteerisiä öljyjä niiden terveyttä vaalivan vaikutuksen johdosta mutta tiedät, että olet herkkä aineille ja tuoksuille, suosittelen, että teet ennen käyttöä allergiatestin iholla. Suosittelen sitä myös, jos käytät lääkkeitä.

Miten DIY-allergiatesti tehdään?

Valitse eteerinen öljy, jonka haluat testata.

Sekoita eteerinen öljy luonnolliseen kasviöljyyn (esim. oliiviöljy, auringonkukansiemenöljy, manteliöljy, jojobaöljy, kookosöljy). Suosittelen tekemään sekoituksen, joka on vahvempi eteerisen öljyn määrän osalta, kuin minkä myöhemmin aiot levittää ihollesi.

Sekoita näin:

0,5 % –> 1 % : 1 tippa eteeristä öljyä ja 1 tl kasviöljyä

1 % –> 2 % : 2 tippaa eteeristä öljyä 1ja 1 tl kasviöljyä

2 % –> 3 % : 3 tippaa eteeristä öljyä ja 1 tl kasviöljyä

3 % –> 3 % : 3 tippaa eteeristä öljyä ja 1 tl kasviöljyä

Kotikäytössä eteerisen öljyn suositeltava osuus sekoituksissa on 0,5 % – 3 %. Yli 3 % vahvuiset sekoitukset ovat jo kliinisen aromaterapian laimennuksia, joita ei suositella kotikäyttöön.

Sekoita öljyt hyvin keskenään ja tiputa pari tippaa sekoitusta kyynärvarren sisäpuolelle tai kyynärpään koukuun. Voit myös tiputtaa tipat laastarin puuvillalle ja kiinnittää laastarin ranteen ja kyynärvarteen väliin. Älä tee soveltuvuustestiä laastarille, jos Sinulle on luonnonhartsiallergia (laastarit ja teipit).

Jos  levityksestä iholle 30 minuutin sisällä iho alkaa punoittaa tai kutittaa, iho turpoaa tai iholle ilmestyy rakkoja, älä käytä kyseistä eteeristä öljyä. Joskus reaktio voi esiintyä vasta 48 tunnin kuluessa, kannattaa odottaa vähintään se aika. Jotkut eteeriset öljyt sisältävät aineosia, jotka pysyvät verenkierrossa jopa 72 tuntia – jos olet hyvin herkkä ihminen tai tietoisesti allerginen, odota 72 tuntia.

Jos iho reagoi epätoivotulla tavalla, se ei heti kerro siitä, että sinulla on allergia kyseistä eteeristä öljyä vastaan – esitä ensin itsellesi nämä kysymykset:

  • Käytinkö 100% luonnollisia eteerisiä öljyjä (mieluiten luomulaatuisina, jos olen herkkä ihminen)?
  • Laimensinko eteerisen öljyn oikein kasviöljyyn?
  • Olisiko öljy voinut olla vanhentunut tai hapettunut, olenko säilyttänyt sitä oikein (pois lämmöstä ja valosta)?
  • Voisinko olla allerginen käyttämälleni kasviöljylle?

Tutkimukset ja kokemukset kertovat, että mm. seuraavat eteeriset öljyt voivat aiheuttaa ihoärsytyksen:

  • Kaneli; kuori ja kanelinlehdet (Cinnamomum verum J. Presl) ja Cassia-kaneli (Cinnamomum cassia)
  • Neilikka; lehdet ja nuput (Syzygium aromaticum L. Merr. & L.M. Perry)
  • Oregano (Origanum vulgare L.)
  • Sitrusöljyt, jos ne ovat hapettuneet tai vanhentuneet (jos käytät sitrusöljyjä iholla käytettäviin sekoituksiin, älä käytä yli 6 kk sitten avattuja öljyjä)
  • Timjami kemotyyppi tymoli ja kemotyyppi carvakroli (Thymus vulgaris L.)

On myös hyvä tietää, että eteeriset öljyt lämpimässä kylpyvedessä saattavat aiheuttaa ihoärsytyksen – ole varovainen sitrusöljyjen ja neulasöljyjen kanssa. Tähänkin pätee vinkki, käytä tuoreita öljyjä (ei yli 6 kk sitten avattuja pulloja).

Vinkki: Kirjoita aina pullon avauspäivä vedenkestävällä kynällä etikettiin. Näin voit myöhemmin säästyä ikäviltä yllätyksiltä. Eteeristen öljyjen säilyvyydestä ja säilytyksestä voit lukea lisää täällä: Eteeristen öljyjen säilytys ja säilyvyys – Aromainsel.fi

Jos et ole varma, miten laimennat eteeriset öljyt kasviöljyyn eri prosenttimäärissä, olen kirjoittanut tästä jo aikaisemmin mutta lisään tippataulukon alle. Kotikäytössä eteeriset öljyt lisätään kasviöljyihin tipoittain mutta kun tuotteita valmistetaan myyntiin tai isompia määriä, eteeriset öljyt punnitaan.

Jos Sinua kiinnostaa EU:n tämänpäiväinen (31.5.2024) lista allergeeneista, käy lukemassa täältä: https://skinsort.com/blog/eu-allergens-list-2023

Tuoksuvin terveisin, Päivi