Aromaterapian ABC,  Yleistä

Lamosalalin eteerinen öljy

Olen viime viikkoina saanut useamman kyselyn Gaultheria fragrantissima tai Gaultheria procumbens leaf oil-öljystä eli lamosalalin eteerisestä öljystä.

Lamosalali tunnetaan lääketieteessä lähinnä sen kemiallisesta aineosastaan nimeltä metyylisalisylaatti mutta Ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä sillä on pitkät perinteet parantavana kasvina.

Myös aromaterapiassa lamosalalin eteeristä öljyä on käytetty jo pitkään. Tämä öljy tunnetaan sen kipua lievittävästä ja tulehduksenvastaisesta ominaisuudestaan ja sitä käytetäänkin tämän vuoksi lihas- ja nivelkivuissakivuissa. Reumaa, fibromylagiaa tai muita liikuntalimistön sairauksia sairastavat hyötyvät tästä eteerisestä öljystä.

Lamosalalin öljyn kanssa tulee olla erittäin huolellinen ja varovainen – öljy sisältää suuren määrän metyylisalisylaattia, joka korkeasti annosteltuna on myrkyllistä.

Jos lamosalalia käytetään iholla, öljyn pitäisi aina olla tuoretta. Iholla käytettynä lamosalalia saa käyttää maksimissaan 0,5 % vahvuisena sekoitettuna luonnollisiin kasviöljyihin tai raaka-aineisiin.

Öljyä ei koskaan tule käyttää sisäisesti. Tämä öljy ei sovi astmaatikoille, lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville äideille. Käytettäessä verenhyytymistä estäviä lääkkeitä lamosalia ei saa käyttää yhtäaikaisesti.

“Metyyli-2-hydroksibentsoaatti” (CAS 119-36-8) tai “metyylisalisylaatti” on nimetty CMR-aineeksi. Näin ollen metyylisalisylaattia ei enää sallita alle kuusivuotiaille tarkoitetuissa tuotteissa (hammastahnaa lukuun ottamatta) ja muutoin vain tiettyihin pitoisuuksiin asti kosmetiikassa, 1 tippa 100ml kasviöljyssä. Tämä raja ei koske lääkkeitä. EU-säädös (EU 2022/1531) asetettiin voimaan 17.12.2022.