Yleistä

Tutkimus hajuaistin muuttumisesta Tukholman yliopistossa

Osallistu hajuaistin muutos-tutkimukseen Tukholman yliopistossa!

Tutkimus on tarkoitettu hajuaistin harjoittamiseksi ihmisille, joiden hajuaisti on muuttunut! Voit suorittaa oman osuutesi tutkimuksessa seuraavilla kielillä: englanti, saksa, espanja tai ruotsi.

Seuraavat tiedot ovat nähtävillä tutkimuksen tiedonannossa: https://buff.ly/3sDqZW1
Tutkimuksen päätavoitteena on tutkia, miten hajuaistin muutoksista (esim. häiriintynyt hajuaisti) kärsivät ihmiset toipuvat. Nykyisen koronaviruspandemian aikana monet ihmiset ovat huomanneet muutoksia hajuaistissaan. Myös muut virusinfektiot ja -sairaudet kuin korona voivat aiheuttaa vastaavia oireita. On erittäin tärkeää tutkia, miten nämä oireet ilmenevät ja miten elpyminen tapahtuu.

Harjoituksen aikana ihminen haistaa säännöllisesti erilaisia tuoksuja pidemmän ajan. Harjoituksen on osoitettu johtavan parempaan toipumiseen hajumuutoksissa virussairauksien ja joidenkin muiden vammojen jälkeen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten hajuaistin harjoittelun eri muodot vaikuttavat palautumiseen hajuaistin muutoksissa.

Osallistujana osallistut hajuaistin harjoitteluun neljän kuukauden (16 viikon) ajan verkkopohjaisen koulutussovelluksen ohjauksessa, jota voit käyttää kotoa käsin.
Jotta voit osallistua tutkimukseen, sinun on täytettävä seuraavat kriteerit:
– sinun on oltava vähintään 18-vuotias
– olet huomannut muutoksen hajuaistissasi. Muutos voi ilmetä yhtenä tai useampana seuraavista oireista:
– haistat aiempaa heikommalta
– et voi enää haistaa mitään
– tuoksut ja hajut tuoksuvat erilaisilta kuin ennen
– haistat ilman lähdettä
– sinulla on pääsy Internettiin ja sinulla on älypuhelin, tabletti tai tietokone, jota voit käyttää päivittäin.

Tutkimuksen on tilannut Tukholman yliopisto. Tutkimushankkeen asiakas on organisaatio, joka on viime kädessä vastuussa hankkeen oikeasta toteuttamisesta. Tutkimukseen osallistumiseen ei odoteta liittyvän riskejä. Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta korvausta.

Tutkimukseen osallistuminen kestää neljä kuukautta (16 viikkoa). Voit valita, milloin haluat aloittaa. Tutkimuksen aikana teet hajuaistin harjoittelua kerran tai kahdesti päivässä. Jokainen harjoittelukerta kestää noin 5 minuuttia.
Sinua pyydetään myös täyttämään kyselylomake hajuaististasi tutkimuksen alussa, puolessavälissä ja lopussa. Koko tutkimus voidaan tehdä kotoa käsin verkkosovelluksen avulla. Sinun ei tarvitse saapua Tukholmaan tai poistua kotoasi osallistuaksesi tutkimukseen.

Sivulla https://buff.ly/3sDqZW1 voit lukea lisää tästä tutkimuksesta. (Klikkaa “new registration”-kohtaa ja sen jälkeen “click without a registration code”)
Tutkimuksesta vastaa Professori Jonas Olofsson Tukholman yliopiston psykologian osastolta: jonas.olofsson@psychology.su.se.

https://www.smelltrainingapp.com/