Yleistä

Kompastuskivenä lainsäädäntö?

EU:n yksi uudemmista säännöksistä koskee yksittäisten tuoksusekoitusten tuottamista. Asetus edellyttää yksityiskohtaisia merkintöjä tuoksusekoitusten etiketteihin, vaikka niitä valmistettaisiin vain yksi pullo aromaneuvonnan yhteydessä tai muutamia kappaleita yhden asiakkaan käyttöön.

Tämä vaikuttaa huomattavasti aromaterapiassa työskentelevien ihmisten päivätyöhön. Aromaneuvonnassa asiakkaalle työstetään usein oma henkilökohtainen tuoksusekoitus. Meitä ammattilaisia huolestuttavat lisäykset CLP:hen, eli Euroopan parlamentin ja neuvoston kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaan asetukseen.

Jos tuoksusekoituksen valmistaja kiertää asetusta noudattamatta uusia merkintöjä etiketissä, seurauksena voi olla korkeakin sakko. Uusi asetus ei ole valitettavasti pelkästään hoidettu lisäämällä tekstiä etikettiin; koostumus pitää rekisteröidä ja Euroopan kemikaaliviraston tietokantaan pitää ilmoittaa tehdystä tuoksusekoituksesta 16-merkkinen koostumustunniste. Tämän koostumustunnisteen laskeminen onnistuu vain jatkokoulutusten kautta, siihen tarvitaan kemiallista osaamista ja ymmärtämistä. Tuoteturvaselostusta varten pitää lisäksi ostaa laboratoriolta tuoksukoostumuksen leimahduspisteen mittaus. Toimiessaan oikein REACH- tai CLP-asetuksen mukaisesti, uuden lain mukaan on siis työstettävä ns. UFI-koodi ja tehtävä ns. PCN-ilmoitus (ilmoitetaan verkossa EU:lle, toiminta on hyvin samanlainen kun kosmetiikkatuotteen ilmoittaminen markkinoille).

Uuden asetuksen mukaisesti ei ole sallittua lisätä kaikkia mahdollisia varoitusmerkkejä etikettiin – yrittäjän on edellä mainittujen tietojen avulla laskettava, mitkä varoitusmerkit painetaan etikettiin ja mitkä pitää jättää etiketistä pois. Tämä tapahtuu laskemalla sekoituksen ns. H- ja P-arvot. Kaikki edellä mainitut säädökset koskevat myös pieniä 5 ml:n ja 10 ml:n pulloja ja vaikka sitä tuotettaisiin yksittäiselle asiakkaalle vain yksi pullo.

Toteutettaessa nämä toimenpiteet yksittäinen tuoksusekoitus tulee ensinnäkin niin kalliiksi, että sen tekeminen on pienille yrityksille itseasiassa lähes mahdotonta. Ja byrokratia on valtava.

VAGA, Itävallan kaupallisen aroma-alan ammattilaisten yhdistys (jonka johtokunnassa olen työskennellyt 2007-2022 ja edelleen VAGA-freelancerina), teki kevällä 2022 Euroopanlaatuisen vetoomuksen helpottamaan yksityisyrittäjien asemaa tässä säännöksessä. Vetoomuksen tarkoituksena on seuraavassa EU:n CLP-asetuksen tarkistuksessa varmistaa, että asetusta yksinkertaistetaan pienille tuoksukoostumusten tuottomäärille.

Tuoksusekoitusten tekijöillä ja myyjillä on näinä päivinä paljon tekemistä ja laboratorioihin muodostuu jonoja, kun yritykset työstävät niitä leimahduspisteen mittauksilla. Kunnes etiketteihin saadaan kaikki uudet tiedot, se vie luonnollisesti aikaa. Onneksi EU:lla on tällaisiin uudistuksiin ns. siirtymäajat – tällaiset muutokset eivät voi tapahtua yhdessä yössä. Monet yksityisyrittäjät ovat kuitenkin pelätessään sakkoja jo lopettaneet yksittäisten tuoksusekoitusten valmistamisen. Byrokratian kuviot ovat valtavat ja uudistusten työstäminen maksaa paljon rahaa. Itse heitin huhtikuussa satoja etikettejä roskiin ja maksoin “mannaa” laboratoriolle ja turvaselosteiden tekijälle omien tuotteideni etikettejen uudistamisen vuoksi.

Keski-Euroopan aromaterapiapiireissä asiaa työstetään kiireellisenä koska hyvin suuri osa tuottajista ja myyjistä sijaitsee tällä kielialueella. Tämä kaikki vaikuttaa luonnollisesti, myös Suomessa, aromaneuvontoihin ja aromahoitoihin, ei pelkästään tuotteiden myyntiin. Isot yritykset ja maiden kauppakamarit ovat yleensä ensimmäisinä tietoisia uusista asetuksista mutta monet yksityisyrittäjät Eu:n eri maissa ovat varmasti vielä täysin tietämättömiä asiasta. Itävallassa VAGA:n työtä asiassa tukee Itävallan kauppakamari, Suomessa yrittäjiä neuvoo Tukes.

Jos Sinulla on kysyttävää asiasta, vastaan mielelläni suomeksi VAGA:n edustajana. Lähetä postia osoitteeseen: paeivi.bloechl@aromapraktiker.eu

Tuoksuvin terveisin, Päivi

Kommentit pois päältä artikkelissa Kompastuskivenä lainsäädäntö?