Aromaterapian ABC

Aromaterapian ABC

Tervetuloa lukemaan aromaterapian ja erilaisten aromahoitomuotojen aakkosia!

Aromaterapian ABC“-blogisarjassa kerron turvallisesta aromaterapiasta kotikäytössä ja jaan myös reseptejä ja käyttövinkkejä. Yli 20 vuoden kokemus alalta, vuosittaiset jatkokoulutukset sekä päivittäiset kontaktit kollegoihin eri puolilla maailmaa takaavat ajankohtaisen tiedon asiakkailleni, oppilailleni ja lukijoilleni. Stay tuned!

Yksi aromaterapian yksinkertaisimmista ja suosituimmista käyttötavoista on nauttia eteerisen öljyn tuoksusta – tuoksulampun tai diffuuserin avulla. Kaikki pitävät hyvistä tuoksuista ja kun ilmatilassa tuoksuu hyvälle, ihminen viihtyy siellä paremmin. Sen enempää syytä ei tarvita eteeristen öljyjen käyttöön – mutta eteeriset öljyt osaavat paljon muutakin kuin kietoa meidät tuoksullaan! Ne vaikuttavat hajuhermojen kautta suoraan aivojen limbiseen järjestelmään ja

  • tukevat nukahtamista ja hyvän unen laatua
  • pitävät mielentilan korkealla
  • antavat meille energiaa ja voimaa päivään
  • auttavat meitä keskittymään ja tukevat oppimisessa

Eteerisiä öljyjä voi kotikäytössä ja tien päällä käyttää monella eri tavalla: on olemassa tuoksukiviä, tuoksulyhtyjä ja aromadiffuusereita. Tien päälle suosittelen inhalaatiopuikkoja ja aromakoruja, esim. ranteeseen tai kaulaan ripustettavaksi. Kotona voi nauttia aromakylvyistä tai vartalo- ja hierontaöljyistä, eteerisiä öljyjä voidaan käyttää saunassa ja infrapunasaunassa. Auto on helppo tuoksuttaa, tuoksut auttavat keskittymään ja pysymään ajaessa pirteänä.

Yksi aromaterapian tärkeimmistä opetuksista on: Vähemmän on enemmän! Yksi tippa eteeristä ruusuöljyä sisältää 30-40 ruusunlehteä, 1 tippa piparminttuöljyä vastaa 60-80 kuppia piparminttuteetä. Laventelia suositellaan usein edistämään nukkumista – 1 tippa aitoa laventeliöljyä vastaa kottikärryllistä kerättyä laventelia pellolta – unta saa odottaa kauan, jos tiputtaa makuuhuoneessa useamman tipan laventeliöljyä tuoksulyhtyyn tai nenäliinalle yöpöydällä. Kun eteerisiä öljyjä käytetään iholle, niiden kemialliset komponentit voidaan havaita elimistössä jo muutaman minuutin kuluttua niiden käytöstä.

Aromadiffuuserit tuoksuttavat huoneilman ultaäänitekniikan avulla.

Tuoksulyhty tai aromadiffuuseri on hyvin helppo käyttää. Lisää 2-8 tippaa eteerisiä öljyjä tai tuoksusekoitusta laitteeseen ja nauti tuoksusta. Jos paikalla on vauvoja, lapsia tai eläimiä, vähennä öljytippojen määrä puoleen. Tippojen määrä voi vaihdella huoneen koon ja valittujen öljyjen tuoksuvoimakkuuden mukaan. Älä tuoksuta jatkuvasti – muista pitää taukoja tuoksutuksessa ja tuulettaa tila useamman kerran päivässä. Markkinoilla myydään aromadiffuusereita, joissa on ajastin – esim. 10 minuuttia tuoksutusta, 20 minuuttia taukoa. Kun tuoksutat huoneilmaa ja pysyt itse huoneessa, nenäsi ei enää 5 minuutin kuluttua saisi tiedostaa tuoksua – jos edelleen haistat tuoksun, olet yliannostellut öljyn. Kun poistut hetkeksi huoneesta ja palaat takaisin, nenä haistaa tuoksun uudelleen. Siksi ei koskaan suositella tippojen lisäämistä tuoksulyhtyyn poistumatta ensin hetkeksi huoneesta.

Tuoksukivi tuoksuttaa lempeästi lähiympäristön.

Tuoksukivi on paras vaihtoehto pehmeään ilmatilan tuoksutukseen, kun halutaan tuoksuttaa lähiympäristö ja pieni tila, esim. työpöytä tai WC. Se on myös suositeltava tapa käyttää tuoksua yöpöydällä. Pari tippaa eteeristä öljyä tai tuoksusekoitusta tuoksukivellä riittää. Myös auton voi tuoksuttaa erilaisilla tuoksukivillä tai tuoksuttimilla, joissa käytetään aitoja eteerisiä öljyjä.

Aidot eteeriset öljyt autossa tukevat keskittymiskykyä ja pitävät auton sisäilman puhtaana ja miellyttävänä. Autotuoksuttimia on saatavissa eri muodoissa, itse pidän autokorusta, jonka sisällä oleva huopa tuoksutetaan. Tuoksua vaihdettaessa huopa vaihdetaan uuteen. Sitrustuoksut ovat hyvä valinta autoon, jos minttu on miellyttävä, sitäkin kannattaa kokeilla. Varsinkin kesällä se tuo keveyttä ja raikkautta ilmaan.

Inhalaatiopuikko on tehokas tapa nauttia eteerisistä öljyistä tien päällä. Tiputa 5-15 tippaa eteerisiä öljyjä tai tuoksusekoitusta inhalaatiopuikon vanutupolle, sulje puikko ja nauti tuoksusta. Lasten inhalaatiotikkuun riittää 3-5 tippaa eteeristä öljyä.

Käytettäessä eteerisiä öljyjä iholla ne on aina laimennettava laadukkaalla, kylmäpuristetulla kasviöljyllä. Tähän voidaan käyttää manteliöljyä, kookosöljyä, viinirypäleensiemenöljyä jne. Tiputa 2-3 tippaa eteerisiä öljyjä 1 rl:een kasviöljyä ja hiero öljy kostealle iholle suihkun jälkeen. Hyvin tehokas vaihtoehto käyttää vartalo- ja hierontaöljyä on hieroa öljyä jalkapohjiin ennen nukkumaan menoa. Jos valmistat sekoituksen lapselle, 1 tippa eteeristä öljyä tai tuoksusekoitusta riittää.

Jos haluat valmistaa vartalo- ja hierontaöljyä kerralla suurempi määrä: sekoita maksimissaan 20-30 tippaa eteerisiä öljyjä 100 ml luonnolliseen kasviöljyyn. Tämä on terveellinen ja suositeltava eteeristen öljyjen määrä päivittäiseen käyttöön aikuisella. Lasten (yli 6 kk) annokseksi riittää 5-10 tippaa eteerisiä öljyjä 100ml pulloon kasviöljyä.

Aromakylpy on tehokas ja ihana tapa hoitaa ihoa ja terveyttä. Sekoita 8-10 tippaa eteerisiä öljyjä tai tuoksusekoitusta 2 ruokalusikalliseen luonnollista emulgaattoria (kasviöljy) ja lisää sekoitus kylpyveteen. Sekoita suihkulla. Kylpyveden lämpötilaksi suositellaan 36-37 astetta ja kylpyajaksi vähintään 20 minuuttia. Jos käytät suolaa, hunajaa tai kermaa pohja-aineena, lisää sekoitukseen hieman kasviöljyjä. Näin ihoa ei tarvitse öljytä tai rasvata kylvyn jälkeen ja öljysekoitus emulgoituu paremmin veteen. Kleopatra Egyptissä oli yksi ensimmäisiä, jotka ymmärsivät luonnollisten öljyjen positiivisen vaikutuksen ihoon. Hän istui tuntikaupalla kylvyssä, joka oli valmistettu maidosta, hunajasta ja eteerisistä öljyistä!

Tuoksuviin kuulumisiin, Päivi

PS. Kaikki blogin ohjeet ja tiedot ovat suuntaa-antavia. Aromaterapia ja eteeriset öljyt eivät koskaan korvaa lääkäriä. Vakavissa sairauksissa on aina otettava yhteys lääkäriin. Valittaessa yksittäisiä eteerisiä öljyjä on tärkeää selvittää ja tutkia kirjallisuudesta vasta-aiheet, ennen kuin öljyjä sekoitetaan keskenään ja käytetään. Jos Sinulla ei ole luotettavaa kirjallisuuslähdettä, suosittelen lämpimästi Aromainfo-tietopankkia, jota voit lukea suomeksi. Tietopankki on aina ajan tasalla sisältäen myös uusimmat tieteelliset tutkimukset: AROMAINFO-TIETOPANKKI ETEERISISTÄ ÖLJYISTÄ JA AROMATERAPIASTA SUOMEKSI – Aromainsel.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *